Zatvori
Poslovni Puls
12/10/2015

Nastavak pozitivnih trendova u turizmu

Prema posljednjim podacima DZS-a, broj ukupnih turističkih dolazaka u kolovozu premašio je 3,8 milijuna (godišnji rast od 7,1%), dok je ostvareni broj noćenja iznosio preko 23,7 milijuna ili 5,5% više u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Od ukupnog broja ostvarenih noćenja 93,9% odnosi se na inozemne goste dok su domaći gosti ostvarili 6,1% ukupnih noćenja. Dolasci stranih gostiju nastavili su u kolovozu rasti po godišnjoj stopi od 7,1%, dok je broj njihovih noćenja porastao za 5,3% u odnosu na isti mjesec lani. Domaći turisti ostvarili su 6,9% više dolazaka i 8,5% više noćenja nego u kolovozu 2014. godine...

Promatrano kumulativno u razdoblju od prvih osam mjeseci ostvareno je preko 11,5 mil dolazaka, što predstavlja rast broja dolazaka od 9,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Porast je uvjetovan rastom dolazaka i stranih (9,2%) i domaćih gostiju (9,4%). S druge strane, u istom promatranom razdoblju ostvareno je nešto manje od 60 mil noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast za više od 4,1 mil noćenja (7,4%). Pritom su i domaći i strani turisti ostvarili godišnji rast noćenja od 11,1% odnosno 7,1%.

Prosječan broj noćenja po dolasku u kolovozu je iznosio 6,1 noćenja (5,8 kod domaćih gostiju, a kod stranih prosječno 6,2 noćenja). U strukturi noćenja stranih gostiju i dalje prevladavaju gosti iz tradicionalnih emitivnih tržišta: Njemačke (26,3%), Italije (11,6%), Slovenije (9,0%), Austrije (7,5%), Češke (7,4%), Poljske (7,2%), Slovačke (4,8%) te Mađarske (4,2%). Najveći broj noćenja u kolovozu (preko 11,1 mil) ostvaren je u privatnom smještaju (sobe za iznajmljivanje, apartmani, studio-apartmani, kuće za odmor u kućanstvima), koji u strukturi ostvarenih noćenja sudjeluju s 47% (45,3% u kolovozu 2014. godine). Nakon privatnog smještaja, drugi po broju ostvarenih noćenja su kampovi i prostori za kampiranje koji u ukupnom broju noćenja sudjeluju s 26,2% te su s ostvarenih 5,84 mil noćenja u kolovozu zabilježili godišnji pad broja noćenja od 0,6%. Udio hotelskog i sličnog smještaja u ukupnim noćenjima je u kolovozu gotovo stagnirao na godišnjoj razini (20,4%), te je s preko 4,5 mil noćenja porastao za 3,1% godišnje. Prosječna popunjenost soba u hotelskom i sličnom smještaju u kolovozu je iznosila 84,6%, dok je popunjenost stalnih postelja iznosila 97,1%.

"Do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih trendova u broju turističkih dolazaka i ostvarenih noćenja što bi uz solidne pokazatelje iz turističke post-sezone moglo donijeti očekivane pozitivne učinke i na računima platne bilance te BDP-a", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram