Zatvori
Poslovni Puls
09/10/2015

Dubrovnik i ove godine najposjećenije hrvatsko turističko odredište

Grad Dubrovnik, kao jedan od hrvatskih gradova koji konstantno bilježi porast turističkog prometa, može se ponovno pohvaliti rekordom od tri milijuna noćenja ostvarenim od početka godine, dvadeset dana ranije nego u 2014., 2. listopada 2015. Tom prigodom održana je danas konferencija za medije na kojoj su govorili gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, direktorica Turističke zajednice Romana Vlašić i pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Vlaho Margaretić...

Po broju turističkih dolazaka na razini Hrvatske, Dubrovnik je najposjećenije hrvatsko turističko odredište. Za devet mjeseci u Gradu je odmor provelo 822 542 turista, najbrojniji su gosti iz Ujedinjenog kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Francuske, te Hrvatske.

Gradonačelnik Vlahušić zahvalio je svim sugrađanima koji su pridonijeli ostvarivanju izvrsnih rezultata, od policajaca, carinika, lučkih radnika do svih djelatnika u hotelima, Turističkoj zajednici, Gradu Dubrovniku i svim drugim institucijama i tvrtkama. Predstavio je rezultate rasta ostvarenih dolazaka od 2005., koji su u uzlaznoj putanji bili čak i u vrijeme recesije.

„Po broju dolazaka smo prva destinacija u Republici Hrvatskoj, a tri milijuna noćenja smo ostvarili dvadeset dana prije nego 2014. Za ovakve rezultate morate imati viziju, znati i vjerovati ljudima, kako bi rast bio moguć.“, naglasio je gradonačelnik Vlahušić. Rekao je kako se privatni smještaj u prošlosti doživljavao kao sporedna djelatnost, no dogodio se obrat te su građani prestali prodavat imovinu i počeli je iznajmljivati, što je dovelo do milijun noćenja privatnom smještaju u 2015., te se zahvalio 2.500 tisuće obitelji koji rade u ovoj djelatnosti i zajednički pridonose rastu. Predstavio je dugoročne ciljeve, rekavši kako je za pet godina cilj ostvariti četiri milijuna noćenja, a za ne duže od 10 godina pet milijuna noćenja i 1,5 milijuna dolazaka.

„Potrebno je da zima postane sastavni dio sezone i zbog toga uz punu potporu Ministarstva turizma krećemo u pilot projekt razvoja Dubrovnika kao cjelogodišnje destinacije.“, kazao je gradonačelnik Vlahušić te istaknuo kako će se projekt financirati od viška sredstava ostvarenih tijekom ljetnih mjeseci.

Direktorica Vlašić govorila je o ostvarenim rezultatima u 2015.Od 1. siječnja do 8. listopada 2015. godine u Dubrovniku je ostvareno 850 491 dolazaka, što čini ukupno devet posto više dolazaka nego u istom razdoblju prošle godine, dok je turističkih noćenja bilo ukupno 3 070 044 ili sedam posto više nego u istom razdoblju lani. Od ukupnog broja turista od 1.siječnja do 8. listopada 2015.godine, 520 522 gostiju je odsjelo u 46 dubrovačkih hotela, što je porast od 3 posto u hotelskom smještaju u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

Vlašić je istaknula i izvrstan rezultat u privatnom smještaju. U privatnim smještajnim kapacitetima realizirano je 261 351 dolazaka i 1 001 472 noćenja, čime je ekspanzija privatnih smještajnih kapaciteta dobila potvrdu u iznimnim rezultatima, koji se također počinju brojiti u milijunima.

Pročelnik Margaretić govorio je o projektu razvoja destinacije u zimskim mjesecima, te istaknuo kako je potrebno formirati zimski proizvod, zajedno s privatnim sektorom, ugostiteljima, hotelijerima te definirati nultu kvalitetu koju gost mora dobiti u Dubrovniku. Ujedno je pozvao sve koje imaju ideju da se jave i daju svoj doprinos u kreiranju ovog projekta.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram