Zatvori
Poslovni Puls
02/10/2015

Po prvi put zabilježen suficit platne bilance u drugom kvartalu

Prema preliminarnim podacima HNB-a, po prvi puta zabilježen je pozitivan saldo tekućeg računa platne bilance u drugom tromjesečju. Naime, suficit tekućeg računa u promatranom tromjesečju iznosio je 3 milijuna eura, što predstavlja rast od 375 mil eura u odnosu na isto razdoblje lani. Promatrano kumulativno u posljednja četiri tromjesečja saldo tekućeg računa u bilanci plaćanja zabilježio je suficit u iznosu od 2,1% BDP-a, što je njegova najviša povijesna vrijednost...

Najveći pozitivan doprinos značajnom poboljšanju u drugom tromjesečju došao je od smanjenja deficita na podračunu roba koji je u odnosu na isto tromjesečje lani niži za 120 mil eura odnosno 6,4%. Naime, prihodi od prodaje roba u drugom ovogodišnjem tromjesečju porasli su za 341 mil eura (rastući po dvoznamenkastoj stopi od 14,2% godišnje) dok su rashodi tj. odljev na temelju uvoza roba zabilježili rast od 221 mil eura (rastući po stopi od 5,2% godišnje). Značajan pozitivan doprinos došao je i s podračuna sekundarnog dohotka. U drugom tromjesečju ostvareni suficit od 306,3 mil eura veći je za 118 mil eura (62,6%) u odnosu na isto razdoblje lani, što je posljedica zamjetnog rasta prihoda (23,9%) uz istovremeni pad rashoda (4,6%). Sukladno očekivanjima, odlični pokazatelji iz turističke predsezone tijekom drugog tromjesečja posljedično su rezultirali poboljšanjima na podračunu usluga na kojem je zabilježen suficit u iznosu od gotovo 1,9 mlrd eura. U odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, višak na podračunu usluga se povećao za 110 mil eura odnosno 6,2% godišnje.

Prema podacima iz bilance plaćanja, prihodi od putovanja (turizma) u drugom tromjesečju ove godine dosegnuli su 1,9 mlrd eura što je na godišnjoj razini porast od 117 mil eura odnosno 6,4%. Naposljetku, pozitivan doprinos ostvarenom suficitu na tekućem računu došao je i s podračuna primarnog dohotka čiji se deficit smanjio za 26,8 mil eura u odnosu na isto razdoblje lani (6,0%), prvenstveno zahvaljujući povećanim prihodima na podračunu naknada zaposlenima.

"Obzirom na ostvareni suficit na tekućem računu tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesečja, te uz očekivani uobičajeni suficit u trećem tromjesečju (koji će biti snažno potpomognut odličnim ostvarenjima u glavnoj turističkoj sezoni, ali i rastućom inozemnom potražnjom), na razini cijele 2015. godine očekujemo suficit na tekućem računu bilance plaćanja i treću godinu zaredom", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram