Zatvori
Poslovni Puls
24/09/2015

Ove godine milijun dolazaka turista više nego prošle

„U dosadašnjem su tijeku turističke godine postignuti sjajni rezultati te se u prvih osam mjeseci bilježi rast dolazaka gostiju za 8 posto, a noćenja za 6,5 posto, a dobri se rezultati nastavljaju i u rujnu. Procjena je da će ova godina generirati milijun više dolazaka u odnosu na prošlu godinu“, naglasio je direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Ratomir Ivičić na 5. sjednici Turističkog poslovnog vijeća pri HGK (TPV) održanoj 23. rujna u HGK...

„Dobra je i turistička posezona te zadovoljstvo rezultatima izražavaju predstavnici svih područja turističke djelatnosti od hotelijera, ugostitelja, obiteljskom smještaja, nautike itd.“, rekao je Ivičić  istaknuvši projekt HTZ-a - turistički informatički sustav eVisitor, koji počinje 1. siječnja sljedeće godine te projekt produljenja pred i posezone „Hrvatska 365“.

Rekao je i kako Hrvatska može pružiti različite atraktivnosti i pozvao sve na zajedničko traženje novih sadržaja i motiva za dolazak gostiju. „Od važnosti je i prometna povezanost te su u tijeku i dogovori za nove zračne linije, a u Londonu će se promovirati i novi brand - novi hrvatski turistički slogan“, objasnio je Ivičić te dodao da HTZ već radi na 2016. i 2017. godini.

Predsjednik TPV-a pri HGK Franco Palma prostor za povećanje turističkih rezultata vidi u pred i posezoni, a za financijsko povećanje u špici sezone u boljim uslugama i investiranju u turističke objekte. Direktorica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske UPUHH Iva Bahunek smatra kako je ovogodišnja sezona vrlo dobra, a uvijek postoji i mogućnost za napredak, kojeg vidi u povećanju kanala prodaje te komunikaciji s destinacijama osobito u manjim zajednicama. Također su potrebna i veća ulaganja u ljudski kapital u hotelskom sektoru, navela je Bahunek.

Zadovoljstvo tijekom sezone izrazili su i predstavnici nautičkog turizma, koji smatraju da je za tu djelatnost važno donošenje jasnih i nedvosmislenih zakonskih propisa, u prvom redu donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Pružatelji usluga smještaja na plovilima – charter - bilježe povećanje dolazaka za četiri do pet posto, a važno je istaknuti da se ove godine po prvi puta ne bilježi značajniji porast broja charter plovila. Charteraši upozoravaju na povećanje „last minute“ najma plovila, a što bi moglo rezultirati slabijim financijskim rezultatima.

Predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK Nedjeljko Pinezić istaknuo je rast dolazaka i noćenja gostiju u prvih sedam mjeseci ove godine, u srpnju je više dolazaka za 16,8 posto, a noćenja za 13 posto. Također je i povećan broj objekata za sedam tisuća. „Osjetan je rast domaćeg tržišta, a također je i dobra suradnja s kolegama iz branše kroz održavanje radionica i povezivanja usluga“, kazao je Pinezić te napomenuo važnost usklađivanja porezne legislative s uvjetima poslovanja i nedvosmislenog tumačenja zakonskih odredbi poput obaveze ishođenja energetskih certifikata.

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Boris Žgomba navodi da je ova turistička godina bila dobra te ju treba ponoviti i sljedeće godine i postići još bolje rezultate. Veću je dodanu vrijednost moguće ostvariti kroz sinergijski pristup te boljom valorizacijom postići i veće rezultate.

Potrebna je još bolja turistička ponuda, smatra Žgomba.

Predsjednik Udruge hrvatskih restoratera Abi Shalabi napominje kako su restorateri počeli puno više raditi na kvaliteti te novim proizvodima, a gosti i radi toga dolaze. Predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK (UUD) Ivan Bogović istaknuo je nužnost otvaranja mogućnosti otkupa domaćih proizvoda od OPG-a za restorane i hotelijere.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram