Zatvori
Poslovni Puls
23/09/2015

Evo kakve veze ima Bitcoin s tzv. "Islamskom državom"

Napori koje u posljednje vrijeme poduzima "Islamska država", a koji su očito usmjereni prema stvaranju države koju bi činile neke zemlje Bliskog i Srednjeg istoka te Afrike, najbolje ilustrira projekt koji obuhvaća sve aspekte života, naročito one koji se odnose na financije i ekonomiju...

S namjerom da se iz militantne, mračne skupine transformira u priznatu državu - "Islamsku državu", vođe te tvorevine nastavljaju uspostavljati institucije i djelatnosti tipične za jednu državu, kao što su škole, bolnice, a odnedavno i trezor.

"Islamska država" koristi se decentraliziranom tehnologijom plaćanja bitcoinom, a potrudila se osmisliti i ponuditi i vlastitu valutu - "zlatni dinar". Dvije različite valute bit će najvjerojatnije i korištene na različite načine, za različite potrebe.

Gotovo je nemoguće pratiti transakcije obavljene bitcoinom, zbog tehnologije koja stoji iza te valute, a pretpostavlja se da je "Islamska država" samo prošli mjesec na taj način kasirala više od 20 milijuna eura.

Institut Europske unije za sigurnosne studije (EUISS) u lipnju je objavio izvještaj o načinima na koje "Islamska država" koristi digitalnu valutu i prikrivene platforme, primjećujući da je upravo zbog toga jako teško pratiti "financijske tokove i promet roba na crnom tržištu".

"Sadaka (tradicionalne privatne donacije) je glavni izvor prihoda 'Islamske države' i njezini simpatizeri širom svijeta navodno koriste digitalnu valutu kako bi prebacivali novac na račune koje kontroliraju militanti 'Islamske države', umanjujući na taj način rizik da ih se otkrije u tim aktivnostima", napisala je, između ostalog, u izvještaju Beatrice Berton, mlađa analitičarka EUISS-a.

Tisuće dolara u bitcoinima su prebačene na račune koje se dovodi u vezu s "Islamskom državom", a prva takva transakcija zabilježena je 2012. godine.

Ipak, prateći seriju transakcija preko sumnjivih računa došlo se do ukupne svote od više od 2,6 milijuna eura u bitcoinima, no vlasnik računa ostaje nepoznat.

Problematični račun je otkrila hakerska skupina GhostSec, usmjerena protiv "Islamske države", a koja je bila bliska hakerskom pokretu Anonymous.

U eseju "Bitcoin i dobročinstvo prema nasilnoj fizičkoj borbi" 17-godišnji Ali Amin, autor teksta, iznio je tezu o bitcoinu kao alternativnoj valuti "Islamske države", nakon što je iskritizirao upotrebu stranog novca kao sredstva razmjene.

"Rješenje tog problema je nešto poznato pod nazivom bitcoin", napisao je svojevremeno Amin, poznat i kao Taqi'ul Deen al-Munthir.

Osim po eseju o bitcoinu Amin je poznat i po svom Twitter-profilu AmreekiWitness, koji je blokiran, a on je u lipnju 2015. godine uhićen u američkoj saveznoj državi Virginiji pod optužbom za materijalnu potporu "terorističkoj organizaciji" kroz obuku militanata "Islamske države" kako da koriste bitcoin i prikrivene platforme i pri tome ostanu anonimni. U kolovozu je Amin osuđen na 11 godina zatvora.

Prije nego je uhićen Amin je predložio formiranje bitcoinskog tržišta zasnovanog na principima islamskog prava, kojim bi, u skladu s islamskim pravom, upravljale kadije, kako su se nazivali suci u vrijeme Otomanskog carstva.

"Najnoviji razvoj situacije u vezi s bitcoinom omogućuje tržištima da posluju bez obzira na pravni sustav koji odaberu. To automatski omogućuje i poslovanje tržišta prema šerijatskim pravilima, prelazak svih granica, zaobilaženje državnih regulativa, brzo slanje novca i male mogućnosti da vas otkriju kafirske (nevjerničke) vlade", napisao je Amin aludirajući na vlade zapadnih zemalja.

"Ovaj sustav ima potencijala da oživi zaboravljeni običaj doniranja sredstava mudžahedinima. To je jednostavno i lako i molimo Allaha da osnaži njegovu upotrebu za nas", napisao je Amin.

Dok međunarodne donacije stižu do terorističkih skupina u obliku prikrivenih bitcoina, "Islamska država" uvela je i vlastitu valutu na pojedinim područjima pod svojim nadzorom.

Od robne razmjene do izmišljanja kovanica, video "Uspon kalifata: Povratak zlatnog dinara", objavljen početkom rujna, prikazuje povijest razvoja valuta, završavajući izdavanjem valute "Islamske države".

Kako je prikazano u tom video-uratku, "Islamska država" je obnovila "zlatni dinar i srebrni durham kao jedina sredstva za plaćanje roba i usluga".

"Na poleđini kovanica ugravirana je karta svijeta koja oslikava Prorokove objave... u vezi s teritorijima koji će biti pod kontrolom ove umme, uključujući Konstantinopol, Rim i Ameriku", objašnjava narator u tom propagandnom videu.

Video također prikazuje militante "Islamske države" kako dijele zlatne dinare narodu u, kako se može naslutiti prema snimci, sirijskom gradu Raqqi, koji neki smatraju i glavnim gradom "Islamske države".

Uvođenje valute je još jedan korak militanata u pokušaju izgradnje države, korak koji se može dalje proširiti u Siriji i Iraku, dok međunarodna zajednica poduzima mjere za bespoštedno iskorjenjivanje "Islamske države".

Izvor: DW

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram