Zatvori
Poslovni Puls
21/09/2015

Todoriću ne cvatu ruže: Agrokor bilježi gubitak od 255,5 mil. kuna

Prema podacima o konsolidiranom poslovanju Agrokora, u vlasništvu Ivice Todorića, ta najveća grupacija u državi i regiji ostvarila je lani prihode od 35,3 milijardi kuna...

Riječ je o rastu od 16 posto koji se prvenstveno temelji na preuzimanju Mercatora. U lanjsko poslovanje ubrojen je samo posljednji Mercatorov kvartal (transakcija kupnje je dovršena prošle jeseni) što znači da za pravu sliku Todorićeva koncerna, koji je sada zbog akvizicije u Sloveniji de facto dvostruko veći, treba čekati 2015. godinu. Ipak, prošla godina je za Agrokor, uz preuzimanje Mercatora, bila itekako izazovna, što pokazuje i lanjski gubitak od 225,5 milijuna kuna.

Godina u kojoj je realizirana povijesna akvizicija slovenskog Mercatora – teška više od pola milijarde eura - za Todorićev koncern bila je posebna u svakom smislu. Uz financijski zahtjevno preuzimanje slovenskog trgovačkog lanca, obilježile su loše vremenske prilike i pad BDP-a na tri glavna tržišta, u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. Sve to rezultiralo je padom prihoda i nižim profitnim maržama većine Agrokorovih kompanija i u konačnici negativnim financijskim rezultatom koncerna.

Za razliku od lanjskog gubitka, Agrokor je 2013. poslovao s 35 milijuna kuna dobiti. Financijski rezultat dodatno je oslabljen negativnim tečajnim razlikama od 82,1 milijun kuna pa je sveobuhvatni gubitak koncerna dosegnuo 288 milijuna kuna. Na operativnoj razini Agrokor je zabilježio dobit od dvije milijarde kuna što je oko 60 milijun kuna manje nego 2013. Značajna utjecaj na ostvareni gubitak imali su financijski rashodi (najvećim dijelom kamate na koje otpada dvije milijarde kuna) koji su lani porasli za 22,5 posto na 2,5 milijarde kuna.

I u Agrokoru priznaju da im je prošla godina bila iznimno zahtjeva i složena, ali naglašavaju – i uspješna. 'Izašli smo iz nje znatno jači nego što smo u nju ušli. Zauzimali smo lidersko mjesto u strateškoj djelatnosti maloprodaje i proizvodnje hrane, a to smo vodeće mjesto u 2014. uvjerljivo potvrdili i proširili, ne samo u zemljama u kojima poslujemo nego i u regiji kojoj pripadamo. Ukratko, akvizicijom Mercatora postali smo jedna od vodećih kompanija na području srednje i istočne Europe', poručuje predsjednik koncerna Ivica Todorić.

Zahvaljujući akviziciji Mercatora na razini koncerna zabilježen je rast prihoda od 15,7 posto na 35,3 milijardi kuna. Budući da je preuzimanje Mercatora realizirano u rujnu prošle godine, financijski utjecaj vidljiv je tek u posljednjem kvartalu u kojem je Mercatorov doprinos koncernu rezultirao s gubitkom od 40,3 milijuna kuna. Međutim, u Agrokoru ističu da pravi učinci spajanja Mercatora i Konzuma dolaze tek u ovoj godini, u kojoj se očekuje znatniji doprinos u rastu profitabilnosti i učinkovitosti.

Uključivanje Mercatora u koncern dovelo je do znatnih promjena u visini kapitala i obveza. Kapital je povećan sa 4,5 na 7,2 milijarde kuna, a ukupne obveze narasle su sa 28,6 na 43,2 milijarde kuna. Nepovoljni omjer kapitala i obveza, koji ukazuje na visoku zaduženost Todorićevog koncerna, ipak je nakon preuzimanja Mercatora blago poboljšan (sa 16 na 17 posto). To znači da kronična visoka zaduženost Agrokora nije preuzimanjem Mercatora povećana te da se ta akvizicija dobro uklopila u financijsku krvnu sliku koncerna.

Ulaskom Mercatora u koncern broj zaposlenih povećan je za više do 20 tisuća. Dok je krajem 2013. bilo zaposleno 34.964 djelatnika, taj broj je s krajem prošle godine narastao na 56.927. Inače, Agrokor u svom sastavu sada ima 56 tvrtki pod većinskom kontrolom.

U izvještaju se ističe i lanjski program zapošljavanja pripravnika. Na natječaj se javilo više od 16 tisuća ljudi a koncern je na kraju otvorio vrata mladim ljudima različitih obrazovnih profila pa je tako zaposleno i više od 600 pripravnika.

Uz preuzimanje 80,75 postotnog udjela u Mercatora koje je koštalo 2,16 milijardi kuna (cijela transakcija koja je uključivala i dodatna ulaganja u Mercator dosegnula je više od pola milijarde eura), Todorićev koncern lani je realizirao još nekoliko manjih akvizicija od kojih je najznačajnije daljnje ulaganje u nekretninsku tvrtku Eko Biograd (30,7 milijuna kuna).

Istovremeno, prodan je kontrolni udjel u tvrtki Moslavina voće te dijelovi poslovanja u PIK Vinkovcima i Belju (proizvodnja pšenične meljave ), PIK Vrbovcu (proizvodnja konzervi) i Jamnici (uslužne djelatnosti autoservisa). Nastavljene su i aktivnosti u prodaji dijela nekretnina koje nisu u službi osnovnih djelatnosti. U izvješću se navodi i da su krajem godine bili u tijeku pregovori o prodaji imovine vrijedne 308,9 milijuna kuna od čega se najveći dio odnosi na vrijednosne papire.

Izvor: T-Portal

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram