Zatvori
Poslovni Puls
15/09/2015

Koliko vremena trošite na projektima?

U poduzeću je istovremeno aktivno barem nekoliko projekata na kojima djelatnici rade...

Naravno to ovisi o veličini poduzeća kao i vrsti djelatnosti kojom se bave.

Poduzeća koja su projektno orijentirana moraju na neki način evidentirati posao koji se odrađuje kako bi znali procijeniti rokove kao i količinu odrađenog posla.

Realizacija projekata se najbolje može pratiti kroz evidenciju rada djelatnika. Za svaki projekat djelatnici imaju određene zadatke koje moraju odraditi, npr. za izradu web stranice zadaci djelatniku su izrada dizajna, izrada pijeloma dizajna, izrada funkcionalnosti stranice, unos incijalnog sadržaja, edukacija korisnika. Svaki spomenuti zadatak može imati svoje podzadatke koji se dodijeljuju pojedinom djelatniku koji ih odrađuje. Zbroj svih sati rada na tom projektu predstavlja trošak koji se treba fakturirati.

Poduzetnici koji projekte naplaćuju prema odrađenim satima moraju voditi evidenciju rada po projektima jer se u suprotnom mogu dovesti u situaciju da pogrešno procijene potrebne sate rada te ukupan trošak na projektu bude veći od vrijednosti (budžeta) projekta.

Osim zadataka na projektu prema odrađenim satima može se fakturirati korisnička podrška, konzultacije, savjetovanje, edukacija i druge usluge.

Na koji način voditi evidenciju rada na projektima?

Evidencija rada se može voditi pomoću jednostavih alata kao što su word, excel i sl. No s vremenom se radi o sve većem broju projekata te samim time je potrebno baratati sa sve većom evidencijom.

Izvođenje analiza je otežano te zapravo ne možete dobiti točnu i potpunu informaciju.

Evidencija rada se na jednostavan način može voditi u aplikaciji softCRM koja omogućava povezivanje rada djelatnika sa definiranim projektima. Svi djelatnici evidentiraju svoj rad, dok uprava na jednom mjestu ima pregled svih radova djelatnika.

Evidenciji rada može se pridružiti cijena sata rada svakog djelatnika po projektu pa se time automatski izračunava ukupan trošak rada djelatnika.

Unesena evidencija rada na projektima može se analizirati prema različitim kriterijima, prema određenom projektu u željenom vremenskom periodu, prema djelatniku, ukupno za sve djelatnike, ukupno za sve projekte i dr.

Uz evidenciju rada moguće je voditi i evidenciju svih zadataka na projektu koji se dodjeljuju djelatnicima. Ukoliko dođe do reklamacije na proizvodu (usluzi) u svakom trenutku možete provjeriti tko je taj zadatak odradio te tko je odgovoran za nastalu pogrešku.

Dnevna evidencija rada može se unijeti u roku od 5 minuta, pa i manje (ovisno o opisu posla koji je odrađen). Svi radovi djelatnika nalaze se na jednom mjestu u aplikaciji kojoj je moguće pristupiti online. Samim time uvelike se smanjuje vrijeme potrebno za traženje evidencija, traženje po bilješkama ili kroz razne excel dokumente djelatnika.

Olakšajte vođenje evidencije rada po projektima i isprobajte softCRM potpuno besplatno!

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram