Zatvori
Poslovni Puls
02/09/2015

U odnosu na prošlu godinu zaposleno 6.326 manje ljudi

Prema posljednjim podacima DZS-a, u srpnju je broj ukupno zaposlenih iznosio 1,364 milijuna što je peti uzastopni mjesec otkako se na mjesečnoj razini bilježi porast broja zaposlenih osoba. U odnosu na lipanj broj zaposlenih se povećao za 8.864 odnosno 0,7%. Međutim, važno je istaknuti da je bez obzira na rast broja zaposlenih na mjesečnoj razini i dalje prisutan dugogodišnji negativan trend pada broja zaposlenih na godišnjoj razini koji datira još od početka 2009. godine. Tako je u odnosu na srpanj prošle godine ukupan broj zaposlenih osoba niži za 6.326 što predstavlja godišnji pad od 0,5%...

Broj zaposlenih u pravnim osobama u srpnju je iznosio 1,130 milijuna što je 4.502 osoba više u odnosu na prethodni mjesec (+0,4%) dok je na godišnjoj razini zabilježio stagnaciju. Promatrano prema NKD-u, u srpnju je broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji iznosio 197.186 (što je preko 17% od ukupnog broja zaposlenih u pravnim osobama) te je uz mjesečnu stagnaciju zabilježio pad od 1,5% na godišnjoj razini. U istom promatranom mjesecu u djelatnosti trgovine broj zaposlenih iznosio je 180.159 (čineći gotovo 16% ukupno zaposlenih u pravnim osobama) te je uz mjesečni rast od 1,3%, na godišnjoj razini također zabilježio pad za preko 2 tisuće osoba (-1,1%).

Broj zaposlenih u kategoriji obrta i slobodnih zanimanja (koji čine gotovo 16% ukupno zaposlenih) u srpnju je iznosio 213.177 što je za 4.394 osoba više u odnosu na lipanj (+2,1%) dok je na godišnjoj razini zabilježio relativno snažan pad od gotovo 5 tisuća osoba (-2,3%). Istovremeno, broj zaposlenih osiguranika poljoprivrednika u istom promatranom mjesecu iznosio je 21.150 čime je zabilježen njihov pad na mjesečnoj i godišnjoj razini za 0,2% odnosno 0,6%.

Unatoč dobroj turističkoj sezoni koja je dala pozitivan doprinos kretanju zaposlenosti tijekom proteklih mjeseci (uslijed čega se u srpnju i stopa nezaposlenosti spustila na 15,9%), važno je naglasiti da je tržište rada i dalje obilježeno negativnim trendovima poput niske stope zaposlenosti, dugotrajne nezaposlenosti i niske aktivnosti stanovništva.

"Naime, u razdoblju od siječnja do srpnja prosječan broj ukupno zaposlenih je za preko 10 tisuća niži u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (-0,8%). Negativan trend smanjenja broja zaposlenih osoba na godišnjoj razini datira u kontinuitetu još od krizne 2009. godine. Dugogodišnja recesija uz izostanak najznačajnijih strukturnih reformi rezultirala je značajnim smanjenjem realnog sektora te se posljedično i ukupan broj zaposlenih znatno smanjio u usporedbi s predkriznim razdobljem. To potvrđuje i podatak da je prosječan broj ukupno zaposlenih u prvih sedam mjeseci ove godine za čak 224 tisuće niži u odnosu na isto razdoblje u 2008. godini (-14,5%). Stoga osim povratka sezonskih radnika u status nezaposlenih tijekom narednih mjeseci, uz izostanak snažnijih strukturnih reformi te uz nisku razinu investicija ne očekujemo bitnije pozitivne pomake na tržištu rada", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram