Zatvori
Poslovni Puls
26/08/2015

Lalovac: Banke ne mogu pobijediti, građene su ostavile na cjedilu

Ministar financija Boris Lalovac u radijskoj emisiji 'Ujutro prvi' govorio je o detaljima vladinog prijedloga za rješenje problema građana zaduženih u švicarskim francima - konvertiranju kredita u eure...

U emisiju su pozvani i predstavnici banaka, ali su odlučili ne sudjelovati dok ne vide službeni vladin prijedlog. Lalovac je precizirao da će se svi krediti u 'švicarcima' konvertirati u euro prema kamatnoj stopi koja je vrijedila na dan dizanja kredita, ali po tečaju HNB-a ili poslovne banke koji će vrijediti na dan konverzije.

Mađarska je pokušala s konverzijom prema tečaju na dan potpisivanja kredita ali je tu odluku srušio europski sud. Lalovac je naglasio kako se ove mjere neće odnositi na već vraćene kredite. 'Sve je već na papiru, neće biti novog zakona, već će se sve implementirati u postojeće zakone s glavnim ciljem izjednačavanja glavnica kredita u 'švicarcima', s glavnicama kredita u eurima. Radit će se i na tome da se građanima ne naplaćuje trošak konverzije te da im se otpis dijela glavnice ne oporezuje', kazao je Lalovac.

Svi detalji, obrazložio je, bit će definirani tijekom ovog i početkom idućeg tjedna, a 1. listopada uslijedit će izglasavanje u Saboru ili donošenje uredbe', kazao je Lalovac. Banke će imati rok od tri mjeseca da se banke prilagode novoj situaciji jer će se svaka kreditna partija obrađivati individualno. 'Banke ovu bitku ne mogu dobiti. Imale su jeftin novac, uzele su bonuse i otišle, a građane su pustile da grcaju u dugovima', kazao je Lalovac. Banke upravljaju valutnim rizicima, i imaju mehanizme za zaštitu od tog rizika - za to su plaćene, dodao je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram