Zatvori
Poslovni Puls
12/08/2015

Pad hrvatskog izvoza u zemlje CEFTA-e

U prvih pet mjeseci ove godine višak u robnoj razmjeni Hrvatske sa zemljama CEFTA-a dosegnuo je 414,4 milijuna eura što je 1,5 milijuna eura manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (-0,4 posto godišnje). Naime, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine izvoz u zemlje CEFTA-e zabilježio je blagi pad od 0,2 posto, dok je uvoz iz zemalja CEFTA-e praktički stagnirao (-0,02 posto)...

Stoga se pokrivenost uvoza izvozom u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa zemljama CEFTA-e blago se pogoršala te u prvih pet mjeseci ove godine iznosi 213,4 posto, naspram 213 posto u istom periodu lani.

Iako podaci o rastu ukupnog robnog izvoza Hrvatske ohrabruju, izvoz je i dalje ograničen niskom konkurentnošću domaće industrije i slabijim oporavkom pojedinih trgovinskih partnera, dok uvoz ograničava i dalje slaba i iscrpljena domaća potražnja te djelomična supstitucija s domaćim proizvodima, tumače RBA analitičari pozivajući se na posljednje podatke DZS-a o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom.

Podsjećamo, u svibnju je zabilježen rast izvoza za 9,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, uz istovremeni rast uvoza za 5,2 posto. Snažnijim rastom izvoza od uvoza roba, deficit robne razmjene je na godišnjoj razini smanjen na 602,3 milijuna eura (-0,4 posto). Vrijednost robnog izvoza u svibnju je iznosila 938 mil. eura dok je uvoz roba iznosio 1,54 mlrd eura pa je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 60,9 posto.

"Na razini cijele 2015. godine očekujemo pozitivne stope rasta i izvoza i uvoza pri čemu bi stopa izvoza trebala nadmašiti stopu uvoza", smatraju u RBA Analizama.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram