Zatvori
Poslovni Puls
10/08/2015

Norveško gospodarstvo pod pritiskom zbog niske cijene nafte

Globalna financijska kriza bacila je mnoge ekonomije na koljena, ali ne i naftom bogatu Norvešku. No, pad cijena nafte na 50 dolara težak je udarac za norveško gospodarstvo...

Nezaposlenost u Norveškoj je u svibnju porasla na 4,3 posto, što je najviša razina u posljednjih 11 godina, piše Bloomberg.

Nafta i plin su ključni sektori gospodarstva, te je njihov izvoz, od 500 milijardi kruna, daleko veći od izvoza bilo kojeg drugog sektora gospodarstva.

Pad cijena nafte utjecao je i na investicije u tom sektoru, koje su na najnižoj razini od 2000. godine. Kako bi se prilagodile situaciji na tržištu, naftne kompanije smanjuju investicije i broj radnika.

Norveška vlada ima ogromne financijske rezerve u državnom naftnom fondu, koje vrijede oko 875 milijardi američkih dolara.

Ako posegnu za tim rezervama, će biti povijesni korak, jer je planirano da ta imovina bude na raspolaganju budućim generacijama. Stoga će norveška Vlada morati značajno smanjiti svoje rashode.

Izvor: Bloomberg/Index.hr

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram