Zatvori
Poslovni Puls
07/08/2015

Ministarstvo turizma sufinancira razvoj javne turističke infrastrukture

Prateći trendove na međunarodnom turističkom tržištu, Ministarstvo turizma objavljuje javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem ovogodišnjeg programa „Razvoj javne turističke infrastrukture“ koji ujedno obuhvaća niz izmjena i nadopuna u odnosu na prošlogodišnji program...

Aktualni naglasak je stavljen na pet područja financiranja. Prvo područje obuhvaća sufinanciranje aktivnosti vezane uz tematiziranje i upravljanje plažama koje čine temelj naše još uvijek ključne turističke ponude, tj. ponuda sunca i mora.

Sa ciljem pružanja aktualnih informacija i edukacije posjetitelja ministarstvo nastavlja s daljnjim sufinanciranjem centara za posjetitelje, tj. interpretacijskih centara koji se nalaze na područjima velike koncentracije turističkog prometa, javno dostupnih prirodnih i kulturnih atrakcija i sl. Kroz razvoj spomenutih centara RH ima mogućnost postati sve važnija destinacija na međunarodnom tržištu kulturnog turizma.

Kako bi se stvorili novi cjelogodišnji motivi dolazaka gostiju u našu zemlju, sufinancirat će se projekti javne cikloturističke infrastrukture, te objekti turističke infrastrukture u zaštićenim područjima prirode. Kao posebno područje financiranja valja istaknuti izdvajanje sredstava za nastavak realizacije projekata javne turističke infrastrukture koji su sufinancirani iz sredstava Fonda za razvoj turizma tijekom proteklih godina i kod kojih je utvrđena uspješna realizacija dosadašnjih faza.

Ukupno gledajući, sredstva su namijenjena za izradu projektne dokumentacije i kapitalna ulaganja predloženih projekata. Sredstva su također namijenjena pripremi ostale natječajne dokumentacije koja nedostaje investicijskom projektu javne turističke infrastrukture, a neophodna je za kandidiranje tih projekata za korištenje sredstava iz Strukturnih fondova Europske unije.

Javni poziv i daljnje informacije objavljeni su na službenim stranicama Ministarstva turizma www.mint.hr pod kategorijom Potpore i krediti, a zahtjevi se mogu podnijeti do 21. rujna 2015. godine.

Predlagatelji projekata mogu biti županije, gradovi, općine, te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima prirode. Ministarstvo sufinancira do 80% opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe odobrenih projekata, pri čemu je riječ o izvanproračunskom prihodu Ministarstva turizma od uplata za privremene koncesijske naknade za turističko zemljište.

„Strateški ciljevi Ministarstva turizma su povećanje investicija, nova zapošljavanja te podizanje turističke potrošnje. Kroz ovaj program nastojimo to potaknuti putem sufinanciranja javnih investicija u dodatne atrakcije i sadržaje za turiste koji podižu ukupnu vrijednost naših destinacija, naglasio je ministar turizma Darko Lorencin. „Realizacija takvih destinacijskih projekata doprinijet će daljnjoj afirmaciji Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih zemalja. Kroz ovaj javni poziv naglasak smo stavili na područja financiranja javnih objekata koji čine atrakcijsku osnovu odmorišnog, kulturnog i aktivnog turizma“, pojašnjava ministar turizma Darko Lorencin.

Podsjećamo, posljednja odluka za Fond za 2014. godinu donesena je u lipnju 2015. kojom su odobrena sredstva za sufinanciranje 54 projekta u ukupnoj vrijednosti od 20 milijuna i 810 tisuća kuna.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram