Zatvori
Poslovni Puls
09/07/2015

Ministarstvo financija: Hrvatska se zadužila, ali vanjski dug nije povećan

Hrvatska je jučer na domaćem tržištu kapitala izdala desetogodišnju obveznicu u iznosu od 6 milijardi kuna, s kuponskom kamatnom stopom od 4,5% objavilo je Ministarstvo financija. Odabirom domaćeg izdanja vanjski državni dug nije povećan, a isto predstavlja i daljnji korak u razvoju domaćeg tržišta kapitala, navodi MFIN na svojim stranicama...

Većina izdanja obveznica alocirana je domaćim mirovinskim fondovima koji su potvrdili svoj strateški značaj i ulogu kod izdanja državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala, dok je obveznica polučila zavidan interes svih kategorija domaćih institucionalnih investitora. Obveznice su gotovo u potpunosti alocirane domaćim ulagačima, ističe MFIN.

Prikupljena sredstva u najvećem će dijelu biti upotrijebljena za otplatu obveznica koje dospijevaju tijekom ove godine te proračunom utvrđene izdatke.

Značajan interes investitora u iznosu od 10,6 milijardi HRK koji je dvostruko premašio inicijalno planirani iznos izdanja, kao i kvaliteta ponuda omogućila je Republici Hrvatskoj da izda obveznice uz prinos od 4,69%, bez premije za novo izdanje što je prvi takav slučaj u povijesti izdavanja državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala, navodi se u priopćenju objavljenom na internet stranicama Ministarstva financija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram