Zatvori
Poslovni Puls
23/06/2015

Lorencin: U Hrvatskoj se ove godine otvara više hotela nego u posljednjih 10 godina

Strategijom razvoja hrvatskog turizma 2014.-2020. predviđeno je da će Hrvatska u 2020. godini od turizma prihodovati na godišnjoj razini 14,3 miljarde eura.
Ministar turizma Darko Lorencin siguran je da će taj cilj kao i ostali ciljevi, biti ostvaren...

"Prihodi iz godine u godinu rastu, a prošle godine prihodi ostvareni samo od putovanja iz osobnih razloga, dakle turistički motiviranih putovanja, nadmašili su rekordnu 2008. godinu za 135 milijuna eura. Stvaranjem novih sadržaja, atrakcija, inovativnih proizvoda i motiva dolazaka, kao što su, primjerice, tematski parkovi, vodeni parkovi, hoteli visokih kategorija, top manifestacije i drugo, a što, između ostaloga, već niz godina potiče Ministarstvo turizma kroz programe bespovratnih potpora, mi nudimo sadržaje na koje će gosti potrošiti više. Ciljevi strategije postavljeni su dosta optimistično, prije dvije godine na isti se način govorilo za investicije, međutim, danas nitko ne dovodi u pitanje sedam milijardi eura investicija do 2020. Najveći prostor za rast prihoda je razdoblje pred i posezone. Započeli smo s programom Hrvatska 365 i za nepune dvije godine taj će program dati značajan rezultat", kaže Lorencin u intervjuu za Novi list.

Ovogodišnja ulaganja u turizam iznose otprilike pola milijarde eura, što je u odnosu na prošlu godinu kada su iznosila oko 410 milijuna eura, te godine prije kada su iznosila 230 milijuna eura, znatan porast, ističe Lorencin.

"Do početka špice ove sezone očekujemo otvorenje 25 potpuno novih, odnosno obnovljenih hotela – to je više nego u posljednjih desetak godina, a u čiju su gradnju, obnovu i uređenje domaći i strani investitori uložili četiri milijarde kuna. Tim hotelima hrvatski turizam dobiva nekoliko tisuća novih visokokvalitetnih kreveta, što će popraviti sliku hrvatskog hotelijerstva, pogotovo u smještajnim jedinicama i krevetima, s obzirom na to da je njegov udio u ukupnim smještajnim kapacitetima još relativno nizak, oko 13 posto. Nedavno je otvoren Isabella Resort Valamara što je najveća investicija ove godine na Jadranu, a nalazi se na otoku Sv. Nikola kod Poreča. Sljedeći tjedan otvara se i novoobnovljeni hotel Park na Bačvicama, koji je sredstva povukao iz EU fondova, dalje tijekom ovog mjeseca najavljeno je i otvaranje obnovljenog Maistrinog sada boutique hotela Adriatic na rivi u Rovinju. U srpnju se otvara hotel Dogus grupe u Šibeniku, uz njihovu marinu Mandalina. Velike investicije tvrtke HUP-Zagreb, odnosno njezine tvrtke kćeri Dubrovačka rivijera na području Dubrovnika u Srebrenom, veće od 300 milijuna kuna, također se privode kraju te se ovog ljeta otvara dio najavljenog, odnosno Sheraton Dubrovnik Riviera hotel i hotel Mlini. Na Malom Lošinju tvrtka Jadranka hoteli dovršava više od 25 milijuna eura vrijednu rekonstrukcija hotela Alhambre s vilom Augusta, kao i vile Hortenzija, čije se otvorenje također očekuje ovog ljeta.

I tvrtka Karisma Hotels Adriatic završava svoje velike investicije od 160 milijuna kuna te za ovo ljeto najavljuje otvorenje rekonstruiranih hotela Nimfa i Punta u Živogošću, kao i hotel Punta koji postaje Sensimar Makarska Hotel.

Intenzivno se radi i na pripremi lokacije Muzil za koju se brzo očekuje poziv za iskaz interesa, uređuje se i područje Hidrobaze pod tvrtkom Brijuni Rivijera, te nas sve to polako gura i prema greenfield investicijama, u čemu su također napravljeni krupni koraci, poput primjerice Costabele u Rijeci gdje će se graditi potpuno novi hotel, ili u Splitu novi hotel Dioklecijan koji je najavio poduzetnik Jako Andabak. U Kuparima je predviđen za sljedeću godinu početak izgradnje, tako da vjerujem da će ovim tempom i s ovim porastima iz godine u godinu, investicije u hrvatski turizam odgovarati onim ciljevima postavljenima Strategijom. Iza toga stoji mnogo rada na svim razinama, a sinergijom javnog i privatnog, nacionalnog i lokalnog, možemo ostvariti razvoj turizma."

Lorencin priznaje kako Hrvatska ima najveći PDV u konkurentskom okruženju, no dodaje kako je isti i realan u sadašnjoj situaciji s javnim financijama.

"Hrvatska ima PDV koji je u skladu s trenutnim proračunskim mogućnostima. Kao ministar turizma svjestan sam da bi dodatno spuštanje, odnosno vraćanje na 10 posto, dosta značilo za konkurentnost i svakako ću se i dalje zalagati za to, no situaciju moramo sagledati u cijelosti i biti realni. Korekcija međustope PDV-a, u kojoj se nalazi i turizam, bila je mjera za stabilizaciju državnog proračuna, koji se nalazio u vrlo teškoj situaciji. Sve mjere koje je Vlada poduzela rezultirale su time da smo konačno izašli iz recesije i svi ekonomski pokazatelji za travanj i svibanj govore kako se pozitivni trendovi nastavljaju te se može očekivati nastavak rasta BDP-a i u drugom kvartalu. Prvi put nakon šest godina krize, industrijska proizvodnja u 2014. godini porasla je na godišnjoj razini i to za 1,3 posto. Izvoz u 2014. godini povećan je za 8,3 posto. Osobna potrošnja rasla je u 10 od 12 mjeseci 2014. godine i nastavlja rasti ove godine. Plaće su počele rasti zbog poreznog rasterećenja. U travnju ove godine, drugi mjesec zaredom, u Hrvatskoj je zabilježen porast ukupnog broja zaposlenih osoba. Sve su to rezultati koje možemo potkrijepiti konkretnim brojkama", zaključuje Lorencin.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram