Zatvori
Poslovni Puls
23/06/2015

Evo što najviše muči direktore IT odjela u tvrtkama u regiji

Tvrtkama definitivno nije lako održavati i razvijati postojeće platforme druge generacije vlastitog IT sustava koje su osmišljene kako bi obavljale specifične aplikacije važne za samu tvrtku te istovremeno inteligentno ulagati i uvoditi tehnologije Treće platforme koje se baziraju na mobilnosti, društvenim medijima ili big data i cloud rješenjima. Čini se da direktori informatičkih odjela (CIO-i) tvrtki u Jugoistočnoj Europi (SEE) imaju više poteškoća s premošćivanjem ovog jaza od njihovih zapadnih kolega, no kako poslovnu vrijednost rješenja baziranih na Trećoj platformi više nije moguće ignorirati, pronalaženje rješenja za ovaj problem postaje nužnost...

Digitalna transformacija predstavlja brojne izazove, ali i mogućnosti te CIO-i trebaju biti dobro upoznati s obje strane priče. Zoltan Komaromi, stručnjak za digitalne transformacije iz IDC-a, pruža detaljniji uvid u novonastalu situaciju promjenjivih poslovnih zahtjeva te predlaže načine koje bi IT sektori trebali usvojiti.

Baš kao i u drugim dijelovima Europe, poslovna očekivanja vezano uz IT u porastu su i u Jugoistočnoj Europi. Sukladno tome, CIO-i i voditelji IT odjela dobili su nove zadaće; osim tradicionalne funkcije unaprjeđenja poslovnih procesa i učinkovitosti radnika, od IT-a se sve više očekuje podrška u digitalnoj transformaciji tvrtke. To između ostalog uključuje učinkovitije rudarenje podataka (data mining) kako bi se povećala poslovna vrijednost tvrtke i još bliskiju suradnju s poslovnim odjelima kako bi se postigli strateški ciljevi kao što su povećanje operativne agilnosti, poboljšanje zadovoljstva korisnika te povećanje prihoda tvrtke.

Nedavno IDC-evo istraživanje provedeno među CIO-ima velikih tvrtki u SEE regiji pokazalo je kako je razvoj rješenja baziranih na drugoj platformi (npr. konsolidacija podatkovnih centara i virtualizacija) kao i nadogradnja infrastrukture još uvijek vrlo visoko na listi prioriteta. No kako su ulaganja u ta područja smanjena, odgođena ili čak otkazana tijekom godina krize, mnoge tvrtke suočene su sa zastarjelim sustavima koji se nužno moraju zamijeniti ili ažurirati kako bi se povećala IT učinkovitost, a samim time i učinkovitost poslovnih procesa. Uz to, tvrtke u SEE regiji također trebaju uhvatiti korak sa zakašnjelim ulaganjima u područja kao što su baze podataka i njihovo pohranjivanje (datawarehousing) te ERP i CRM rješenja.

Iako su ulaganja u Drugu platformu na ovom području i dalje nužnost, CIO-i ne smiju ignorirati globalne trendove Treće platforme koje uzimaju maha i u Jugoistočnoj Europi. Poslovanje u oblaku, mobilnost, Internet stvari (IoT) te napredna analitika i big data rješenja prošli su svoju „hype“ fazu te sada predstavljaju ozbiljnu mogućnost za kompetitivnu prednost, ne samo za inovatore, već i za rane usvojitelje novih trendova, kako u javnim tako i u privatnim poduzećima. Stoga su CIO-i u SEE regiji suočeni s dvojnom stvarnošću: nužnost daljnjeg (p)održavanja postojećih tehnoloških rješenja Druge platforme koja služe za održavanje tekućeg poslovanja i temeljnih procesa, a sve to rame uz rame s novom stvarnosti konkurentskih prednosti koje omogućuju transformativna rješenja Treće platforme.

S ovakvom situacijom voditelji IT odjela u ovom dijelu Europe moraju se čim prije uhvatiti u koštac i to zbog (barem) tri razloga:

1. CIO mora pretvoriti izazov u priliku

Rezultati IDC-evog istraživanja o položaju CIO-a te IT odjela u kompanijama pokazuju kako svaka druga tvrtka u srednjoj i istočnoj Europi promatra IT kao trošak, a ne kao važan element koji tvrtki omogućava uspješno poslovanje baš kao što to čine klasični poslovni odjeli, marketing ili odjel prodaje.

Jedna od ključnih stvari koju treba promijeniti kako bi se olakšala digitalna preobrazba je upravo sama uloga CIO-a u kompaniji. U 54 % velikih tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi, CIO nije član uprave, a u 41 % tvrtki, investicijske odluke vezane uz IT mogu donositi uglavnom samo izvršni direktori, financijski direktori i CIO-i. Bez članstva u upravi i pristupa većim skupinama donositelja odluka, CIO-ima će biti vrlo teško održavati blisku suradnju s poslovnim odjelima, a to je neophodno kako bi se svi relevantni dionici unutar organizacije educirali o poslovnoj relevantnosti tehnoloških trendova, prednostima i mogućnostima novih rješenja te o potrebi za digitalnom inovativnošću. Takve tvrtke obično usredotočuju IT ulaganja na klasična, ustaljena rješenja čime propuštaju prilike koje bi mogle nastati iz ranog usvajanja novih tehnologija. Međutim, Treća platforma nudi jedinstvenu priliku CIO-ima da poboljšaju svoj položaj, bez obzira na prevladavajući stav unutar industrije ili organizacije prema IT-u. Ako se CIO-ima koji nisu članovi upravih odbora ne odobri formalna uloga u kojoj će moći savjetovati i educirati poslovne odjele o prednostima koje pruža Treća platforma, trebali bi posegnuti za neformalnijim kanalima komunikacije koji postoje u svakoj tvrtki kako bi ukazivali na značaj tih rješenja.

2. Ograničena financijska sredstva za napredan IT

Drugi izazov za CIO-e u SEE regiji leži u ograničenim financijskim resursima dostupnim za modernizaciju IT-a i usvajanje inovativnih rješenja, kao što su poslovna mobilnost ili big data rješenja. IDC-evo istraživanje je pokazalo kako 39 % SEE organizacija trenutno ima takozvani "keep the lights on" pristup ulaganjima, pri čemu se sredstva alociraju samo na one najnužnije stavke za funkcioniranje poslovanja ili na one nadogradnje sustava koje se više ne mogu odgađati. Tek 21 % ispitanika tvrdi kako su u poziciji pokretanja dugoročnog, strateškog ulaganja u IT. Nove investicije koje bi mogle omogućiti usvajanje inovativnih rješenja čine samo 19 % godišnjih IT budžeta - u usporedbi s 58 % koje su posvećene održavanju postojećih IT sustava.

Kako u takvoj situaciji CIO može zadovoljiti potrebu za ulaganjima u obje platforme, posebice u Treću platformu kada za nju ima tek djelić potrebnih sredstava? Postoji nekoliko mogućnosti pristupa tom problemu: kao prvo, stvaranje malih inkubatora sa sredstvima za eksperimentiranje s novim tehnologijama, nakon čega se može demonstrirati brzi povrat ulaganja. Druga mogućnost je uključivanje najsuvremenijih tehnoloških modula u veće projekte bazirane na Drugoj platformi te odvojeno praćenje njihovog doprinosa poslovnim rezultatima. Konačno, odlučni i odvažni CIO-i mogu tražiti sredstva iz različitih poslovnih linija, koje u većini slučajeva uz vlastiti odobreni IT proračun imaju i dodatna sredstva.

3. Usvajanje i tempiranje novih IT rješenja

Unatoč sve snažnijem usvajanju rješenja Treće platforme na globalnoj razini, vrlo je teško znati kada je idealno vrijeme za usvajanje nove tehnologije, pogotovo na tržištima koja generalno kasne s takvim usvajanjima, kao što je SEE regija. CIO-i moraju biti u stanju procijeniti percipiranu razinu zrelosti određene tehnologije te njenu poslovnu vrijednost u odnosu na trajanje ROI, razinu upliva od strane upravljačkog tijela te druge "okolišne čimbenike" poput osvježavanja poslovnog ciklusa, trenutnih zahtjeva tržišta i dr. Uz sve to, CIO-i moraju paziti što konkurencija radi po pitanju usvajanja novih tehnologija, kako zbog svojih tvrtki, tako i zbog percepcije ključnih dionika i samog tržišta. IDC-evo istraživanje pokazuje kako će CIO-i najlakše postići ostvarenje svojih zahtjeva unutar organizacije predstavljanjem prednosti koje pružaju poslovna inteligencija i big data rješenja, poslovna mobilnost, automatizacija podatkovnih centara i virtualizacija te privatna ili javna cloud rješenja.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram