Zatvori
Djevojka developer
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
22/11/2023

IT-jevci u problemima: Prepolovljeno zapošljavanje u europskom tehnološkom sektoru

Novi izvješće o kompenzaciji, zapošljavanju i stopama rasta startupova objavljen od strane Ravio-a, tvrtke specijalizirane za ljudske resurse u tehnološkom sektoru, otkriva da su masovna zapošljavanja u europskim tech tvrtkama stvar prošlosti, te da se sve veći broj tvrtki usmjerava prema zadržavanju postojećih zaposlenika.

Osim povećanja osnovnih plaća (ali i dalje nižih nego godinu dana ranije), startupovi također rade na smanjenju razlike u plaćama između spolova i stvaranju ravnotežnijeg radnog okruženja.

Prošla godina karakterizirana je nultom kamatnom stopom, politikama rada na daljinu i "velikim otkazivanjem" (the great resignation). Konačno, to je rezultiralo visokim stopama zapošljavanja za mali bazen talenata kakav je prisutan na europskom tržištu. Danas, europsko tech okruženje suočava se smanjenjem financiranja, gotovo nepostojećim IPO tržištem, rastućim kamatnim stopama i pojačanim fokusom na profitabilnost. Sve to dovodi do drugačijeg pristupa politikama zapošljavanja među tech tvrtkama, piše Tech.eu.

Istraživanje koje je proveo Ravio otkriva kako je zapošljavanje u europskim startupovima smanjeno za gotovo 40 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kada se gledaju startupovi u kasnijim fazama razvoja, ova brojka se povećava na 50 posto.

"Sada analiziramo više od 150.000 točaka podataka o kompenzaciji u stvarnom vremenu na Ravio platformi. Ovaj obim informacija znači da možemo generirati razinu uvida koja prethodno nije postojala na tržištu. Namjeravamo redovito objavljivati ovaj izvještaj kao pokazatelj stanja u tehnološkom ekosustavu Europe", poručuju iz Ravio-a.

Prilagođavajući se novim uvjetima na tržištu, većina startupa (njih 55 posto) planira zadržati broj zaposlenika na istoj razini u prvom polugodištu 2024. godine. Smanjena potražnja za novim zaposlenicima i jači fokus na financijskoj stabilnosti rezultiraju planiranim proračunom tech tvrtki za znatno smanjeni rast osnovnih plaća zaposlenika ove godine, što čini smanjenje od 4,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno smanjenje od 40 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram