Zatvori
Poslovni Puls
17/06/2015

Bez posla 275 tisuća ljudi, raste broj slobodnih radnih mjesta

Prema posljednjim podacima HZZ-a na kraju svibnja ove godine bilo je evidentirano 275.381 nezaposlenih osoba, što je u usporedbi s prethodnim mjesecom pad od 7,3%, što je posljedica snažnijeg zapošljavanja s približavanjem glavne turističke sezone. U usporedbi sa svibnjem 2014. godine zabilježen je pad nezaposlenih osoba za više od 52 tisuće (-15,9%). Pri tome je pad na godišnjoj razini posljedica godišnjeg pada broja ulazaka u evidenciju dok je broj izlazaka iz evidencije zabilježio zamjetan pad na godišnjoj razini...

Broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih u svibnju (16.270) bilježi godišnji pad od 3,4% što je najvećim dijelom posljedica nižeg broja osoba koje u nezaposlenost ulaze iz radnog odnosa (-12,9% godišnje). S druge strane, na godišnjoj razini zamjetan je i niži broj osoba koje su u nezaposlenost ušle radi poslovno uvjetovanog otkaza (-10,8%), prestanka rada poslodavca (-20,3%) te isteka ugovora o radu na određeno vrijeme (-4,5%). Nadalje, broj osoba koje su sporazumno prekinule radni odnos u svibnju (1.537) zabilježio je godišnji rast od 3.9% kao i broj radnika koji su svojevoljno dali otkaz (+14,1%).

Broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih iznosio je nešto manje od 38 tisuća osoba, što je 4,2% manje u odnosu na prethodni mjesec dok je na godišnjoj razini broj izišlih za 5.814 manji (-13,3%) pri čemu treba napomenuti godišnji pad broja osoba koje su izašle iz evidencije radi izlaza iz radne snage (-31%), odjave s evidencije i nejavljanje (-64%) te nepridržavanja zakonskih odredbi (-31% godišnje). Broj osoba koje su izašle iz evidencije radi zapošljavanja u inozemstvu (499) u usporedbi s istim mjesecom prošle godine pao je za 16,1%. Međutim, u prvih pet mjeseci ove godine ukupno 2.214 osoba izašlo iz evidencije radi zapošljavanja u inozemstvu što je za 245 osoba više u usporedbi s istim razdobljem 2014. (+12%).

Promotrimo li dobnu strukturu nezaposlenih u svibnju, uočava se pad broja nezaposlenih osoba koje se nalaze u radno najproduktivnijem dobnom razdoblju između 20–45 godina starosti. Tako je u odnosu na svibanj prošle godine njihov broj manji za gotovo 20% dok se njihov udio u ukupno nezaposlenima smanjio s 57% koliko je iznosio u svibnju 2014. na 55% u svibnju ove godine.

Promatrajući nezaposlene u svibnju prema razini obrazovanja značajan je udio (61%) osoba sa završenom srednjom školom, dok 21% nezaposlenih ima završenu osnovnu školu dok 12% nezaposlenih ima neki stupanj visokog obrazovanja. Prema duljini trajanja statusa nezaposlenosti, posljednji podaci za svibanj pokazuju da je 52% ukupno nezaposlenih nezaposleno dulje od godinu dana.

"Iako ohrabruje podatak o broju slobodnih radnih mjesta (17.690 u svibnju) koja bilježe godišnji rast od 27,5% potaknuti prvenstveno rastom broja sezonskih poslova (+26,3% godišnje) situacija na tržištu rada i dalje ostaje nepovoljna. Naime, približavanjem turističke sezone raste potražnja za sezonskim radnicima, no uz očekivanu stagnaciju gospodarstva i izostanak snažnijeg oporavka realnog sektora nije moguće očekivati bitnije pozitivne pomake na tržištu rada koji bi dugoročno rješavali problem nezaposlenosti", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram