Zatvori
Poslovni Puls
15/06/2015

Uzbuna u Alpama: Švicarskoj prijeti nova recesija!

Švicarskoj ekonomiji po prvi puta u šest godina prijeti pad, zbog jačanja franka, a njihova središnja banka na raspolaganju ima sve manje "oružja" kojima bi se mogla boriti protiv recesije...

Kamatne stope već su na rekordno niskoj razini od - 0,75 posto, te ih je nemoguće dodatno smanjivati bez rizika od povlačenja novca iz banaka.

Thomas Jordan, guverner Švicarske narodna banke održat će sastanak s bankarima ovog tjedna, prije objave odluke o kamatnim stopama i prognoza rasta gospodarstva i inflacije, što je najavljeno za četvrtak.

Očekuje se da će Jordan najaviti mogućnost dodatnih poteza, u slučaju da se prognoze pogoršaju te ako dođe do komplikacija zbog krize u Grčkoj, odnosno mogućeg raspada eurozone.

Švicarsko gospodarstvo u prvom kvartalu imalo je pad od 0,2 posto, čime je prekinut niz od 13 kvartala konstantnog rasta. Ekonomisti u anketi Bloomberga očekuju pad u drugom kvartalu, čime bi Švicarska ušla u recesiju.

Prije šest mjeseci Švicarska središnja banka prestala je braniti maksimalni tečaj od 1,2 CHF za euro, što je dovelo do naglog jačanja franka i negativno utjecalo na njihovo gospodarstvo.

Trenutna prognoza središnje banke je da će gospodarstvo ove godine porasti za 0,9 posto, što je dvostruko manje od prognoza prije oslobađanja tečaja.

Franak bi mogao dodatno ojačati ako se kriza u Grčkoj intenzivira, jer bi u slučaju krize eurozone mnogi ulagači mogli sigurnost potražiti u švicarskoj valuti.

Izvor: Index.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram