Zatvori
Poslovni Puls
12/06/2015

U travnju pojačano kreditiranje stanovništva

Prema posljednjim podacima HNB-a o distribuciji kredita kreditnih institucija, ukupni krediti sektoru stanovništva u travnju su iznosili 128 mlrd kuna. Premda su na mjesečnoj razini zabilježili pad od 650,4 mil. kuna (-0,5%), ukupni krediti stanovništvu u travnju su zabilježili rast na godišnjoj razini u iznosu od 980 mil kuna (+0,8%) te su za 1,5 mlrd kuna viši nego na kraju 2014. (+1,2%)...

U valutnoj strukturi kredita stanovništvu dominiraju devizni krediti (uključujući i one s valutnom klauzulom) koji čine udio od preko 71% u ukupnim kreditima stanovništvu; dok se ostatak od 29% odnosi na kunske kredite stanovništvu. Iz tog razloga aprecijacija domaće valute u odnosu na euro i švicarski franak na mjesečnoj razini (-0,7% odnosno -1,1%) doprinijela je mjesečnom padu ukupnih kredita iskazanih u domaćoj valuti. Također, kuna je u travnju aprecirala i na godišnjoj razini u odnosu na euro (-0,2%), što je ublažilo godišnji rast kredita sektoru stanovništva iskazanih u kunama. S druge strane, u odnosu na švicarski franak kuna je deprecirala na godišnjoj razini te je srednji tečaj CHF/HRK na kraju razdoblja u travnju zabilježilo relativno značajnu dvoznamenkastu godišnju stopu rasta od +16% što je utjecalo na veći iskaz ukupnih kredita stanovništvu tj. njihov rast na godišnjoj razini.

Obzirom da prema namjeni, stambeni krediti čine gotovo polovicu (48%) ukupnih kredita kućanstava, godišnjem rastu kredita sektoru stanovništva je najvećim dijelom pridonio godišnji rast stambenih kredita za 1 mlrd kuna (+1,7%). Obzirom da krediti s valutnom klauzulom čine udio od 92% u ovoj skupini kredita, njihovom godišnjem rastu odnosno mjesečnom padu pridonio je učinak spomenutih tečajnih razlika.

Drugi najveći doprinos godišnjem rastu kredita stanovništvu je došao od gotovinskih nenamjenskih kredita (39,3 mlrd kuna) koji čine 31% ukupnih kredita stanovništvu. Oni su u usporedbi s travnjem prošle godine porasli za 1,6 mlrd kuna (+4,3) dok su na mjesečnoj razini viši za 86 mil kuna ili +0,2% (+0,5% u odnosu na prosinac prošle godine). U ovoj skupini kredita oni s valutnom klauzulom čine udio od gotovo 60% stoga su spomenute tečajne razlike i ovdje doprinosile promjenama na godišnjoj i mjesečnoj razini.

Krediti po prekoračenjima na transakcijskim računima (8,2 mlrd kuna) koji čine oko 6% ukupnih kredita stanovništvu u travnju su zabilježili godišnji pad od 324 mil kuna (-3,8%) dok su na mjesečnoj razini porasli za blagih +0,5%.

Potrošački krediti i krediti za automobile su zabilježili snažan godišnji pad kredita u travnju (-51.6% odnosno -32.3%), uz mjesečni pad istih za 7.1% odnosno 3.1%. Mjesečni rast od 0,2% su zabilježili krediti po kreditnim karticama (3,8 mil kuna) koji su stagnirali na godišnjoj razini dok su u odnosu na kraj prošle godine niži za 0,9%.

Distribucija kredita prema namjeni u travnju pokazuje blagi mjesečni pad udjela stambenih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu (-0,3 pb), dok se udio gotovinskih nenamjenskih kredita i kredita po prekoračenjima na transakcijskim računima povećao za +0,2 odnosno +0,1 pb u odnosu na prethodni mjesec, objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram