Zatvori
Poslovni Puls
11/06/2015

Hrvatska u potrazi za turistima iz Kine

U sklopu sajma Investment and Trade EXPO-u koji se od 8. do 12. lipnja održava u kineskom gradu Ningbo-u, a na kojem boravi zamjenik ministra turizma, Daglas Koraca, danas je održan i Turistički forum: 2015 China-CEEC Tourism Cooperation and Exchange Conference na kojem se raspravljalo o suradnji na području turizma, ali i gospodarstva općenito, s naglaskom na šesnaest zemalja središnje i istočne Europe...

Hrvatska je ove godine na turističkom forumu, uz Poljsku, zemlja partner, pa je povodom toga organiziran Hrvatski dan tijekom kojeg je predstavljena turistička ponuda i mogućnosti ulaganja u našu zemlju, s naglaskom na turističke projekte, priopćeno je iz Ministarstva turizma. Ovom prilikom zamjenik ministra turizma Daglas Koraca naglasio je:

„Proteklih je pet godina hrvatski turizam bilježio stalan rast turističkoga prometa i prihoda, a čemu su svakako doprinijeli i turisti iz udaljenih tržišta. Iako se šezdeset i jedna tisuća kineskih turista, koliko ih je u 2014. godini posjetilo Hrvatsku, ne čini mnogo u odnosu na više od trinaest milijuna ukupnih dolazaka, to ipak predstavlja rast od 46 posto u odnosu na 2013. godinu.“, istaknuo je zamjenik te dodao kako vjeruje da će kulturna i povijesna baština Hrvatske, uz prirodne ljepote, u narednim godinama privući i one turiste koji još nisu posjetili našu zemlju te da će dio njih ostati ne samo turistima već će uočiti prilike za poslovne aktivnosti u Hrvatskoj.

Nakon svečanosti otvorenja, održan je bogati program tijekom kojeg je pomoćnik ministra Davor Ižaković predstavio je ljepote i posebnosti Hrvatske kao turističke destinacije, dok je izvršna koordinatorica službe u Agenciji za investicije i konkurentnosti, Melida Ivković prezentirala mogućnosti ulaganja u Hrvatsku, a predstavljeni su i potencijali razvoja zdravstvenog turizma, mogućnosti ulaganja u Hrvatsku za male i srednje poduzetnike te projekt Zagreb na rijeci Savi. U sklopu Hrvatskog dana prikazan je i dokumentarni film o Hrvatskoj na kineskom jeziku - Horizonti ljepote, u uređen je i poseban prodajno-izložbeni štand s hrvatskim suvenirima i tradicionalnim eno-gastro proizvodima.

„Ova je prigoda iznimno važna za Hrvatsku, malenu državu, ali sa sedam područja pod zaštitom UNESCO-a i 14 atrakcija na UNESCO-vom popisu nematerijalne baštine, državu s osam nacionalnih parkova, 11 parkova prirode i više od 1000 otoka. Iako ne pod istim imenima i političkim strukturama, naše su dvije države na neki način već dugo povezane. Veliki putnik Marko Polo rođen je na Korčuli, otoku na jugu Hrvatske, što Hrvatsku i Kinu spaja kao zemlje na velikom Putu svile. Posljednjih nekoliko godina Hrvatska doživljava snažan turistički rast, a snažnim dvoznamenkastim stopama rastu i turisti iz Kine. Nadajmo se da će forumi poput ovoga i budući sastanci sedamnaest zemalja u konačnici dovesti više turista, više turističkih primitaka svim našim zemljama, te pridonijeti jačanju suradnje i razumijevanja među nama“, istaknuo je zamjenik Koraca na Turističkom forumu.

Zamjenik je također naglasio kako Hrvatska i Kina kontinuirano surađuju otkako je potpisan Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine o suradnji na području turizma 2000. te Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva turizma Republike Hrvatske i Nacionalne administracije za turizam Narodne Republike Kine o provedbi Plana za organizirana grupna putovanja kineskih državljana u Hrvatsku, 2003. godine. Osim toga, jedan od dobrih koraka, koji pokazuju da dvije zemlje napreduju u suradnji, bilo je održavanje 10. sjednice zajedničke radne grupe za gospodarsku suradnju u ožujku ove godine u Pekingu i to nakon desetogodišnje stanke.

Prošle godine u Hrvatskoj je ostvareno 61,2 tisuća dolazaka te 89,5 tisuća noćenja, što predstavlja godišnji rast od čak 46 posto u dolascima i 42 posto u noćenjima. Najveći turistički promet kineski turisti ostvarili su u gradu Zagrebu (21,7 tisuća dolazaka, 26 posto i 28,4 tisuće noćenja, 29 posto), što je 36 posto dolazaka i 32 posto kineskih noćenja u Hrvatskoj. Slijedi Splitsko-dalmatinska te Dubrovačko-neretvanska županija. U razdoblju od siječnja do svibnja Hrvatsku je posjetilo 22,3 tisuće kineskih turista (65 posto) koji su ostvarili 31,7 tisuća noćenja (64 posto).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram