Zatvori
Poslovni Puls
11/06/2015

Eurostat: Hrvatski BDP narastao za samo 0,1 posto

Dana 9. lipnja 2015. godine Eurostat je u priopćenju „druga procjena tromjesečnog BDP-a“ objavio podatke o sezonski prilagođenim stopama rasta BDP-a za zemlje članice EU, a pojedini mediji su tu objavu tretirali kao ispravak nacionalno objavljenih podataka o bruto domaćem proizvodu, poručuju iz DZS-a...

Navedena teza nije točna, jer Eurostat kao statistički ured Europske unije podatke isključivo preuzima od nacionalnih statističkih ureda. Podatke o BDP-u Državni zavod za statistiku objavio je 29. svibnja 2015., a u priopćenju koje je objavljeno 5. lipnja 2015. objavljene su i vremenske serije originalnih te sezonski prilagođenih stopa, koje su nakon objave dostavljene Eurostatu.

Upravo kako bi izbjegao moguća pogrešna tumačenja, Državni zavod za statistiku, počevši od veljače ove godine, u sklopu objave tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda uz originalne stope realnog rasta BDP-a objavljuje i sezonski prilagođene stope rasta.

U priopćenju je jasno naglašeno da je bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju 2015. realno veći za 0,5% u odnosu na isto tromjesečje 2014. (originalna stopa), a da je sezonski prilagođeni tromjesečni BDP realno veći za 0,01% u odnosu na prethodno razdoblje i za 0,1% veći u odnosu na isto tromjesečje 2014.

Originalne stope indikator su godišnjih promjena pojedinih pojava te ih je ispravno koristiti isključivo pri usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Sezonski prilagođene stope služe za praćenje dugoročnih trendova jer se metodom sezonske prilagodbe eliminiraju utjecaji različitog broja radnih dana, naglih promjena trenda i ostalih sezonskih utjecaja.

Bez sezonske prilagodbe nije moguća usporedba s prethodnim razdobljem. Na primjer, BDP je u trećem tromjesečju prošle godine uslijed turističkih aktivnosti bio veći za 7,5 milijardi kuna nego u drugom tromjesečju i bez sezonske prilagodbe ne bi bilo moguće izračunati rast BDP-a u usporedbi s prethodnim razdobljem.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram