Zatvori
Poslovni Puls
09/06/2015

U prvom kvartalu značajno povećan vanjskotrgovinski deficit

Prema posljednjem priopćenju DZS-a o robnoj razmjeni Republike Hrvatske s inozemstvom za ožujak, vrijednost ukupno plasiranih roba u inozemstvo iznosila je 955 milijuna eura što predstavlja nominalni rast od 15,1% godišnje. Istovremeno, u istom promatranom mjesecu uvezeno je robe u vrijednosti 1,67 milijardi eura ili 15% više u odnosu na ožujak 2014. godine. Posljedično manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni iznosio je 714 milijuna eura što je za 15% više nego u istom mjesecu lani. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je u ožujku 57,2%...

Promatrano na razini cijelog prvog tromjesečja u odnosu na isto razdoblje 2014. godine izvoz roba povećao se za 9,1% dosegnuvši 2,57 mlrd eura. U istom razdoblju iz inozemstva je ukupno uvezeno 4,25 mlrd eura roba ili 6,7% više u odnosu na prvo tromjesečje 2014. godine. Snažnije stope rasta izvoza od uvoza rezultirale su i povećanjem koeficijenta pokrivenosti uvoza izvozom na 60,5%, ali je zbog vrijednosno većeg uvoza deficit robne razmjene s inozemstvom produbljen. On je uz godišnju stopu rasta od 3,1% u promatranom razdoblju iznosio 1,68 mlrd eura. Rast robnog izvoza u prvom tromjesečju posljedica je nastavka rasta inozemne potražnje, ali je izvoz istovremeno popraćen rastom uvoza zbog razmjeno visokog udjela uvozne komponente u izvozu, ali manjim dijelom i vrlo blagog oporavka domaće potražnje.

Prema djelatnostima NKD-a, rastu ukupnog izvoza u prvom tromjesečju najviše je pridonio rast u prerađivačkoj industriji koja u robnom izvozu čini udio od preko 85%, a zabilježio je godišnji rast po stopi od 9,3%. No i na strani robnog uvoza, rastu na godišnjoj razini najviše doprinosi prerađivačka industrija u kojoj je uvoz u prvom tromjesečju porastao za 8,4%, što je u krajnjem slučaju pridonijelo širenju deficita.

Gledajući po ekonomskim grupacijama zaključujemo da se glavnina robne razmjene u prvom tromjesečju ostvarila sa zemljama članicama EU: u odnosu na isto razdoblje prošle godine izvoz u zemlje Europske unije povećao se za 13,4%, dok se uvoz iz zemalja Europske unije također povećao za 10,8%. Stoga je deficit u robnoj razmjeni sa zemljama EU u prvom tromjesečju produbljen za 123 mil eura tj. veći je za 8,1% u odnosu na isti period 2014. godine. Pokrivenost uvoza izvozom u istom razdoblju se poboljšala te iznosi 51,4%. S druge strane, u prvom tromjesečju pozitivno je intenzivirana robna razmjena sa zemljama CEFTA-e (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Moldavija i Srbija) te je suficitarni saldo robne razmjene s tim zemljama dosegnuo 239 mil. eura što je 21 mil eura više u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarivši snažan rast po stopi od 9,6% godišnje. Razlog tome je što je u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine izvoz u zemlje CEFTA-e zabilježio tek blagi rast od 0,4%, dok se u istom periodu uvoz iz zemalja CEFTA-e smanjio za 8,8%. Iz istog razloga se pokrivenost uvoza izvozom u razmjeni sa zemljama CEFTA-e značajno poboljšao te u prvom tromjesečju ove godine iznosi 221%.

"U narednim mjesecima očekujemo nastavak relativno većih stopa rasta izvoza od uvoza te posljedično i poboljšanja u saldu robne razmjene s inozemstvom što će u konačnici imati i pozitivan utjecaj na ostvarenje BDP-a u 2015. godini", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram