Zatvori
Poslovni Puls
02/06/2015

Vlada pokreće osnivanje venture capital fonda za hrvatske startupe

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras jučer je u Banskim dvorima odgovarao na pitanja Twitter korisnika o pokretanju startupova u Hrvatskoj te pojasnio detalje o najavljenom osnivanju venture capital fonda vrijednom 150 milijuna kuna te pre-seed fondu kojim se potiču ulaganja u vlasnički kapital startupa...

„Venture capital fond je prvi fond takvog tipa u Hrvatskoj, a koji će omogućiti hrvatskim poduzetnicima da ne moraju vani tražiti novac“, rekao je ministar Maras. Fond je vrijedan 150 milijuna kuna, namijenjen financiranju hrvatskih startupova, osmišljen prema modelu javno-privatnog partnerstva između države i privatnih investitora.

Ministar je pojasnio da će, od ukupno namijenjenih 20 milijuna eura, država osigurati 12 milijuna, a osam milijuna će dati privatni investitori. Sredinom srpnja očekuje se objava poziva fond menadžerima, što bi trebalo završiti do 1. listopada i tada slijedi sklapanje ugovora s fond menadžerom. Poduzetnici će moći dobiti iznos do 10 posto vrijednosti fonda, to jest 2 milijuna eura.

Što se tiče evaluacije projekata, ministar je pojasnio da evaluaciju neće raditi državni službenici, već oni koji upravljaju fondom.

„Očekujemo tridesetak kvalitetnih ulaganja“, istaknuo je ministar Maras i dodao da će se novac dijeliti isključivo za projekte u Hrvatskoj i hrvatske tvrtke, ne starije od sedam godina. „Ljudi koji trebaju kapital neće više morati u inozemstvo po novac“, zaključio je ministar.

Također,ministar je istaknuo da to nije jedini fond na koji se može aplicirati, pa je tako spomenuo fond ENIF, u kojem je iznos od 50 milijuna eura na raspolaganju poduzetnicima iz regije. „Hrvatska će možda uložiti pet posto iznosa, a velika većina ukupnog iznosa iz fonda završit će u Hrvatskoj“, kazao je ministar, dodavši da neće otići na godišnji odmor dok se to ne riješi.

Na kritike o sporosti sustava, ministar Maras je odgovorio:

„Imamo obvezu do kraja 2016. omogućiti otvaranje tvrtki putem interneta. Vjerujem da ćemo to omogućiti puno prije. Već u narednim mjesecima obrti će se moći otvarati klikom miša. To je projekt Vlade kako bi se klima usmjerila u pozitivnom smjeru. Uz to, mogu obećati da ćemo omogućiti brže i jeftinije zatvaranje tvrtki“.

Govoreći o smanjivanju parafiskalnih nameta, ministar Maras je istaknuo kako je to kontinuirani posao koji treba rješavati u hodu, te je najavio: „Do kraja godine usvojit ćemo set mjera smanjenja parafiskalnih nameta kojim će se olakšati poslovanje hrvatskim poduzetnicima.“

Razgovaralo se i o odlasku hrvatskih tvrtki na sajmove u inozemstvu, a ministar je rekao da se planira da to postane i ostane praksa, da država stoji iza hrvatskih tvrtki. Priprema se dva tipa pomoći, ili financiranje odlaska na sajam ili suradnja s institucijama kojima je Vlada na neki način suradnik. „To mora biti praksa, da investitori nauče da u Hrvatskoj postoje ozbiljne tvrtke i projekti“.

Na kraju #VladaUpa ministar Maras otkrio je kako čita svašta; nešto što ga relaksira, ali i ono što ga informira, da je kao potrošač skloniji Facebooku nego Twitteru te da bi generalno volio da njegova djeca rade ono što vole, da stvaraju, da budu proaktivni i da zapošljavaju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram