Zatvori
Poslovni Puls
02/06/2015

Travanj donio novi pad kreditne zaduženosti

S prestankom efekta snažne aprecijacije švicarskog franka prema kuni te bez većeg zaduživanja države, prestao je i nominalni rast ukupne vrijednosti kreditnog portfelja banaka. Naime, u siječnju je tečaj franka prema kuni naglo porastao (15% na mjesečnoj i 17,6% na godišnjoj razini), što je trenutno podiglo nominalnu vrijednost kreditnog portfelja poslovnih banaka izraženog u kunama za znatnih 4,5 milijardi kuna, a u veljači je zabilježen snažni rast zaduženja sektora države (za 1,8 milijardi kuna)...

Kako se na temelju tih dvaju činitelja, u siječnju i veljači realizirao mjesečni rast ukupnoga kreditnog portfelja poslovnih banaka izraženog u kunama, tako se i s prestankom njihova djelovanja ponovno počeo realizirati pad vrijednosti kredita, što pokazuje da oporavku kreditne aktivnosti nema traga. Tako je u travnju ukupna kreditna zaduženost kod poslovnih banaka pala za 0,6% ili za 1,7 milijardi kuna, i to u okolnostima mjesečnog pada tečaja i švicarskog franka i eura.

Sektor se kućanstava razdužio za 650 milijuna kuna, sektor trgovačkih društava za 659 milijuna kuna, a sektor države za 512,6 milijuna kuna. Pri godišnjim usporedbama, ostaje efekt znatnog rasta tečaja švicarskog franka (u travnju je švicarski franak bio 16% jači prema kuni nego prošlogodišnjeg travnja) pa je pozitivna godišnja stopa rasta (0,8%) zadržana u slučaju sektora stanovništva (koje je najviše izloženo ovoj valuti), iako je bila manja nego prethodna tri mjeseca. No, to nije dovoljno snažno da bi ujedno podržalo i rast vrijednosti ukupnoga kreditnog portfelja banaka te ona posljednja dva mjeseca pada (u travnju -1,1%). U slučaju sektora trgovačkih društava, godišnji pad nije samo zadržan, nego je i produbljen (-2,9%), dok je u slučaju države zabilježen prvi godišnji pad (-1,1%) nakon tri mjeseca rasta.

U okolnostima loših tržišnih fundamenata za koje ocjenjujemo kako se znatnije neće oporaviti u kraćem roku, ne očekujemo niti oporavak kreditne aktivnosti poslovnih banaka u ovoj godini, poručili su iz HGK.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram