Korekcija kretanja tečaja dolara koja je trajala približno dva mjeseca je najvjerojatnije završena…

Prethodnog tjedna dolar je ponovno krenuo jačati u odnosu na gotovo sve ostale svjetske valute. U odnosu na euro, američka je valuta u posljednjih desetak dana ojačala 5%, a trenutni tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,0971.

Na toj razini tečaj je posljednji put bio krajem travnja.

U odnosu na britansku funtu i japanski jen, dolar je ojačao 2%, a u odnosu na švicarski franak 3,50%.

Jačanje dolara odrazilo se i na kretanje cijene nafte i zlata jer kretanje vrijednosti energenata i plemenitih metala negativno je korelirano s kretanjem tečaja dolara. Kada dolar jača, cijena nafte i zlata pada, a kada dolar slabi, cijena raste. Sukladno tome, cijena WTI nafte je nakon nekoliko mjeseci rasta pala 5% i trenutno iznosi 59,50$ po barelu, a cijena zlata je pala 2% i trenutno iznosi 1204,00$ po unci.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će dolar dugoročno nastaviti jačati u odnosu na gotovo sve ostale valute. Nastavak jačanja se očekuje na temelju osjetno bolje gospodarske situacije u SAD-u nego u ostalim razvijenim gospodarstvima. Zbog toga će američka centralna banka gotovo sigurno u toku godine početi zatezati monetarnu politiku što će uzrokovati prelijevanje ogromne količine kapitala u SAD te zajedno s tim i jačanje američke valute. Postoji realna mogućnost da će do kraja godine dolar barem na kratko postati jači od eura.

Na nastavak jačanja dolara može utjecati i bilo kakav negativan događaj vezan za Grčku, Ukrajinu, Rusiju ili Bliski Istok koji može uznemiriti financijska tržišta. Negativni događaji uvijek uzrokuju prebacivanje kapitala u sigurna utočišta kao što su zlato, švicarski franak i američki dolar.