Zatvori
Poslovni Puls
13/05/2015

Rast broj blokiranih tvrtki!

Krajem ožujka vrijednost je neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata iznosila 28,7 milijardi kuna, tek marginalno niže nego prethodnog mjeseca (-0,9% ili za 251 milijun kuna)...

No, istodobno je zabilježen vrlo značajan porast broja blokiranih poslovnih subjekata, za čak 839, a naslanja se na rast realiziran i prethodnog mjeseca. To je pomak koji izlazi iz sheme kretanja u prethodnoj godini dana, kada je trend bio opadajući (smanjenje broja blokiranih u 2014. godini ostvareno je na razini od 14,2 tisuće poslovnih subjekata).

To nikako nije ohrabrujući podatak, a potvrđuje kako se pitanje međusobnih neplaćanja nije približilo konkretnom rješenju, unatoč poboljšanoj legislativi. Instrument predstečajne nagodbe trenutno čeka primjenu novih okvira u Zakonu o stečaju koji je u proceduri, a koji kao osnovni instrument nije donio očekivane brze rezultate; od 1.10. 2012. godine (kada je započela primjena Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi) do 8. 5. 2015. godine, ukupna vrijednost prijavljenih obveza u procesu predstečajne nagodbe iznosila je 72,2 milijarde kuna od čega je za samo 42,1% vrijednosti sklopljena nagodba, odnosno za samo 25,6% prijavljenih predmeta.

U nastavku godine, u kontekstu preskromnih pozitivnih gospodarskih pomaka (možda je primjerenije reći - stagnacije), očekujemo i nastavak tromog trenda vrijednosti neizvršenih obveza za plaćanje.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića:

„Neznatan pad neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata tijekom ožujka, uz osjetno povećanje broj blokiranih poslovnih subjekata, potvrđuje kako se pitanje međusobnih neplaćanja nije približilo konkretnom rješenju. Zbog vrlo skromnih znakova gospodarskog oporavka, tijekom ove godine očekujemo nastavak sporog trenda smanjenja vrijednosti neizvršenih obveza za plaćanje“.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram