Zatvori
Poslovni Puls
07/05/2015

HGK: Nastavak dobrih turističkih rezultata

Uzlazni trend godišnjeg rasta broja ostvarenih noćenja, koji je započet krajem prošle godine, nastavlja se i ove godine. Tako je u ožujku ove godine ostvareno 18,9% više turističkih dolazaka i 22% više noćenja u odnosu na isti mjesec lani. U ovoj godini kontinuirano je prisutan trend dvoznamenkastih stopa godišnjeg rasta fizičkih pokazatelja, a to je, prije svega, rezultat dvoznamenkastih stopa rasta fizičkih pokazatelja stranih turista...

Naime, dinamika rasta domaćih turista sporija je u odnosu na strane turiste. U strukturi noćenja stranih turista u ožujku, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, Austrije i Slovenije, što je isti slučaj kao i u ožujku prošle godine. Razina ostvarenih ukupnih noćenja u ožujku ove godine (677.798) manja je u odnosu na ožujak 2008. (-1,5%) i 2013. godine (-0,5%), ali samo zato što su u tim godinama uskršnji blagdani bili u ožujku, a ove godine u travnju.

Slijedom spomenutih kretanja, u prva tri mjeseca ove godine ostvareno je 16,9% više turističkih dolazaka i 18,7% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Takva kretanja rezultat su porasta koji je zabilježen kod domaćih i stranih turista, s time da je dinamika kretanja domaćih turista sporija u odnosu na strane turiste, što je djelomično i rezultat negativnih posljedica gospodarske krize koje su manje izražene u većini zemalja Europske unije u odnosu na one u Hrvatskoj.

S obzirom na dosadašnja kretanja, izgledno je da će ove godine biti ostvaren rast ukupnih noćenja od oko 2,8% na razini cijele 2015. godine.

Prema podacima turističkih zajednica koji su objavljeni na web stranici Ministarstva turizma, na Jadranu i u gradu Zagrebu ostvareno je, u prva četiri mjeseca ove godine, 8% više turističkih dolazaka i 6% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram