Zatvori
Poslovni Puls
04/05/2015

Ispred nas još jedan volatilan tjedan na financijskim tržištima

U prethodnom tjednu na financijskim tržištima došlo je do povećanja volatilnosti u odnosu na ostatak travnja. Euro je nastavio jačati u odnosu na američki dolar te se sada nalazi na razini na kojoj je  posljednji put bio početkom ožujka...

U trenutku pisanja analize tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,1142.

Dolar je u prvoj polovici tjedna slabio i u odnosu na sve ostale valute, no krajem tjedna nadoknadio je izgubljenu vrijednost u odnosu na britansku funtu, kanadski, australski i novozelandski dolar.

Američki dionički indeks SP500 nakon većih oscilacija tjedan je završio na približno istoj razini na kojoj je počeo dok je njemački DAX nastavio padati te u prethodnom tjednu izgubio dodatnih 3% vrijednosti.

Povećana aktivnost na tržištima će se ovaj tjedan gotovo sigurno nastaviti. U četvrtak se održavaju opći izbori u Velikoj Britaniji, a u petak će biti objavljeni podaci o stanju na tržištu rada u SAD-u što uvijek uzrokuje nagle pomake na financijskim tržištima.

Povijesno gledajući britanska funta u danima pred izbore najčešće slabi, a u tjednima nakon izbora najčešće jača. No ovi izbori su vjerojatno jedni od najvažnijih u novijoj povijesti, pa je lako moguće da se povijest ovaj put neće ponoviti.

Ukoliko na izborima pobijedi konzervativna stranka aktualnog premijera Davida Camerona, postoji velika vjerojatnost da će odmah nakon objave prvih rezultata britanska funta naglo oslabiti, jer Cameron je biračima obećao održati referendum o ostanku ili izlasku iz EU ukoliko ostane na vlasti.

Mogućnost izlaska Britanije iz EU bi sigurno značajno destabilizirala EU i uzrokovala nemir na financijskim tržištima te prebacivanje kapitala iz britanske funte u druge valute što bi dovelo do slabljenja funte. U slučaju pobjede dosadašnje oporbe, britanska funta će vjerojatno privremeno ojačati.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će sa sadašnje razine, bez obzira na rezultat izbora, britanska funta u tijeku godine vjerojatno oslabiti u odnosu na američki dolar, pa eventualno jačanje treba iskoristi za bolju razinu za prodaju britanske valute. Do jačanja dolara u odnosu na britansku funtu će dovesti raniji početak zatezanja monetarne politike američke centralne banke.

U odnosu na euro i hrvatsku kunu, funta bi u toku godine mogla blago ojačati iz istog razloga. Naime, Europska centralna banka će mnogo duže provoditi labavu monetarnu politiku od britanske centralne banke što će vjerojatno utjecati na daljnje slabljenje eura u odnosu na ostale valute, uključujući funtu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram