Zatvori
Poslovni Puls
29/04/2015

Hrvatski ribari uz pomoć EU fondova do kvalitetnijeg marketinga

Nakon uspješnog predstavljanja na svjetskom sajmu morske hrane u Bruxellesu, hrvatski ribopreradivači od svibnja će moći koristiti i novac europskih fondova za marketinške aktivnosti...

Iako su naše tune, sardine i drugi morski proizvodi u vrhu svjetske kvalitete - dio naših ribopreradivača nije preživio privatizaciju. U Komiži na Visu - srdela ih je othranila, a onda dovela na rub propasti.

Ni bog Neptun čij je ime nosila tvornica, u privatizaciji joj nije bio od koristi. Postrojenja su prodana, a proizvodnja nastavljena u Nišu. Zemljište i objekti već deset godina propadaju u vlasništvu južnoafričke tvrtke.

Iako ju je kupila tvrtka obečavajućeg imena Bussines doctor, tvornica nije izlječena već dovedena u propast. Danas je teško vjerovati da je ovdje u najboljim vremenima radilo 600 radnika i od nje živjela polovica Komiže.

Propala tvornica, propalo otočno gospodarstvo, a i demografska krivulja. Komiža je u stvari nestala. Samo godinu nakon gašenja tvornice u Komiži, otvorena je tvornica sardina u bračkim Postirama. Ono što nije bilo isplativo državi, itekako se isplatilo poduzetnicima.

Stara je tvornica zaradila novu u koju je lani uloženo 250 milijuna eura. Proizvodi se 30 milijuna konzervi, 80% izvozi na najzahtijevnija svjetska tržišta. Hrvatska je riba- hit u svijetu, počevši od tune koja nam je daleko najbolji proizvod jer ga je Japan prepoznao. Defacto hrvatski proizvodi u Japanu danas postižu najveću cijenu na fish marketu.

Hrvatski su ribopreradivači upravo otvorili i španjolsko tržište, najveće u Europi na kojem već prodaju 10.000 tona smrznute srdele. Još kad bismo se izborili za bolje pozicije hrvatskog ribarstva i ribara, ribopredivačka bi industrija u Europi mogla imali lijepu budućnost, javlja HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram