Zatvori
Poslovni Puls
27/04/2015

Prosječna neto plaća u veljači iznosila 5.565 kn

Prema posljednjim podacima DZS-a prosječna nominalna bruto plaća u veljači je iznosila 7.837 kuna što je 140 kuna manje (-1,8%) u odnosu na siječanj...

U istom promatranom mjesecu prosječna isplaćena neto plaća spustila se na 5.565 kuna što je 91 kunu manje u usporedbi s prethodnim mjesecom (-1,6%). Premda su na mjesečnoj razini nominalne bruto i neto plaće zabilježile pad, na godišnjoj razini su porasle za 0,4% odnosno 2,5%. Prisutni deflacijski pritisci utjecali su na veći rast realnih plaća na godišnjoj razini. Uz negativnu godišnju stopu inflacije (mjerene indeksom potrošačkih cijena) koja je u veljači iznosila -0,4% ostvaren je realni godišnji rast bruto plaće od 0,8% dok je realna neto plaća porasla za 2,9% u odnosu na veljaču 2014. godine.

Pozitivan učinak na solidan godišnji rast neto plaća imale su nove izmjene Zakona o porezu na dohodak koji je stupio na snagu od 1. siječnja ove godine. Povećanje osobnog odbitka uz zakonske promjene poreznih razreda rezultirali su povećanjem neto plaća stoga i u narednim mjesecima možemo očekivati isti učinak na povećanje plaća na godišnjoj razini. Pored navedenog (obzirom da u ovoj godini predviđamo gospodarsku stagnaciju uz izostanak značajnijih pozitivnih pomaka u realnom sektoru) blagi godišnji rast plaća mogao bi biti ponajprije rezultat nastavka deflatornih pritisaka.

"Dodajmo da posljednji podaci o kretanju prosječnih bruto plaća u prošloj godini (prema međunarodno usporedivoj metodologiji) pokazuju da Hrvatska u usporedbi sa zemljama u okruženju ima vrlo visok iznos prosječne bruto plaće. Naime, prema podacima bečkog Instituta WIIW, prosječna nominalna bruto plaća u Hrvatskoj je iznosila preko 1.000 eura dok zemlje u okruženju bilježe znatno niže razine bruto plaće izuzev Slovenije", objavili su iz RBA.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram