Zatvori
Poslovni Puls
23/04/2015

Raiffeisen: Turizam će privremeno smanjiti nezaposlenost, ali...

Registrirana stopa nezaposlenosti spustila se s 20,3% koliko je iznosila u veljači na 19,7% u ožujku označavajući početak veće potražnje za sezonskim radnicima zbog početka turističke predsezone...

Pad broja nezaposlenih osoba u ožujku na 319.211 predstavlja prvi pad broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini (-3,2%) nakon šest mjeseci uzastopnog rasta registrirane nezaposlenosti što se posljedično odrazilo i na nižu stopu nezaposlenosti, navode analitičari RBA.

"Uobičajeno veća potražnja za sezonskim radnicima pozitivno utječe na mjesečne promjene broja nezaposlenih dok istovremeno smanjenje nezaposlenosti na godišnjoj razini nije dominantno odraz strukturnih promjena na tržištu rada. Primjerice, u ožujku je broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih snažno povećan i uslijed porasta broja brisanih iz evidencije zbog nejavljanja, nepridržavanja zakonskih odredbi, izlaska iz radne snage i ostalih razloga (na godišnjoj razini njihov ukupni porast premašuje 30%). Usporedbe radi, godišnji rast izišlih iz evidencije nezaposlenosti zbog zapošljavanja na temelju radnog odnosa ili drugih poslovnih aktivnosti zabilježio je značajno manji godišnji rast (14,6%)", navodi se u analizi.
Analiza nezaposlenih osoba prema dobnoj strukturi pokazuje da se preko 60% ukupno nezaposlenih nalazi u najproduktivnijoj radnoj dobi od 15-45 godina, dok je 34% nezaposlenih starosne dobi od 45-60 godina. Ostatak od 5% pripada dobnoj skupini nezaposlenih koji su stariji od 60 godina.

"Osim visoke nezaposlenosti u mlađoj populaciji, zabrinjava i podatak o dugotrajnoj nezaposlenosti. Naime, prema posljednjim podacima HZZ-a za ožujak, gotovo polovica nezaposlenih spada u skupinu dugotrajno nezaposlenih koji su u bez posla u trajanju duže od godinu dana. Obzirom na očekivanu gospodarsku stagnaciju te neusklađenost ponude i potražnje radne snage, očekujemo tek pozitivna sezonska kretanja u broju nezaposlenih te izostanak strukturnih poboljšanja", smatraju analitičari RBA.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram