Zatvori
Poslovni Puls
23/04/2015

Bugarska, Rumunjska i Grčka smanjuju ovisnost o ruskom plinu

Bugarska je potpisala sporazum s Rumunjskom i Grčkom o izgradnji konekcije između sustava za transport plina ovih zemalja, koja je poznata kao vertikalni plinski koridor, piše Wall Street Journal, pozivajući se na izjavu pomoćnika ministra energetike Bugarske Žeče Stankova...

Izgradnja konekcije će koštati oko 220 milijuna eura (236,2 milijuna dolara). Uvođenje u eksploataciju planirano je za 2018. godinu, istaknuo je pomoćnik bugarskog ministra. Bugarska će kroz ovaj plinovod moći nabavljati plin iz Azerbejdžana i s terminala za ukapljeni prirodni plin u Grčkoj.

"Napokon ćemo dobiti novi izvor plina, jer smo dosad u potpunosti bili ovisni o jednom izvoru, a to je Rusija", izjavio je Stankov, a prenosi list Vedomosti.

Bugarska godišnje troši oko 3 milijarde kubičnih metara plina, od čega 95% nabavlja od ruskog Gazproma.

Bugarska također planira eksploatirati svoja nalazišta fosilnih goriva. Prošlog tjedna ova zemlja je raspisala natječaj za pravo na ekspolataciju nafte i plina u priobalnom podvodnom pojasu Crnog mora, priopćio je bugarski činovnik, prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram