Zatvori
Poslovni Puls
22/04/2015

Šuker: Nije mi jasno zašto se Vlada čudi većem deficitu

lada šalje Bruxellesu dodatne mjere ušteda koje traži Europska komisija. Gdje se namjerava uštedjeti dvije milijarde kuna otkrili su jučer potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac najavama novih limita u proračunu, radikalnim rezovima u agencijama, a na udaru će biti i državne tvrtke...

Manjak u proračunu gotovo je 19 milijardi kuna, a javni dug dosegnuo je 85 posto BDP-a. Riječ je o novoj europskoj metodologiji koju Hrvatska mora primjenjivati zbog postupka o prekomjernom deficitu.

A javni dug i deficit, ali i mjere za njegovo smanjenje, bili su tema naše emisije U mreži Prvog.

Bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker Vladine mjere nazvao je ad hoc rezanjem preko koljena. Dizanje poreza je nešto što Vlada radi protekle tri godine. Ovaj deficit očito je iznenađenje samo Vladi, mi u HDZ-u već godinu dana govorimo o deficitu od 19 milijardi kuna, izjavio je Šuker. Dodao je da će deficit biti veći kad mu se dodaju zasad nepoznati dugovi zdravstva.

Šuker je rekao i kako su svi ekonomski stručnjaci upozoravali na ove brojke, a jedino je Vlada tvrdila da je deficit 12 milijardi kuna. On tvrdi i da će se ove mjere moći primjenjivati tek početkom lipnja, pa će njihov efekt biti vrlo mali.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram