Zatvori
Poslovni Puls
17/04/2015

Do 2050. u Hrvatskoj se otvara 80.000 "zelenih" radnih mjesta

"Istraživanja pokazuju da su zanimanja budućnosti vezana upravo za segment zaštite okoliša. Prema podacima Europske komisije više od 20 milijuna poslova u Europi već je povezano s okolišem, a taj sektor i u godinama krize bilježi rast. Zato je naše strateško opredjeljenje održivi razvoj Hrvatske. To znači razvoj temeljen na ekonomiji koja je zelena, niskougljična, prilagodljiva klimatskim promjenama te učinkovita u upotrebi resursa. Uspostavom cjelovitog sustava gospodarenja otpadom omogućavamo udvostručenje broja radnih mjesta u kratkom roku, sa 6.000 na 12.000, a razvojem niskougljičnog gospodarstva otvaranje 80.000 novih, zelenih, radnih mjesta do 2050. godine" – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na radionici "Hrvatska pamet Hrvatskoj – održivi razvoj“, navodi se u priopćenju...

Ministar Zmajlović govorio je studentima o održivom razvoju Hrvatske temeljenom na učinkovitom upravljanju resursima, cirkularnoj ekonomiji i “zelenim” radnim mjestima. Na radionici za studente pod nazivom "Hrvatska pamet Hrvatskoj – održivi razvoj“ uz ministra Zmajlovića sudjelovali su direktor Fonda za zaštitu okoliša I energetsku učinkovitost Sven Müller, doc. dr. sc. Aleksandra Anić Vučić s Geotehničkog fakulteta u Varaždinu i dr. sc. Igor Vrečak s Veleučilišta Baltazar.

Obraćajući se studentima, ministar je naglasio da je Europa kontinent najsiromašniji sirovinama, a rast nije moguć bez sirovina i energije. Zato je nužno omogućiti gospodarski rast koji će se temeljiti na održivom korištenju prirodnih resursa i vrijednih sirovina, cirkularnoj ekonomiji.

Primjena temeljnih načela cirkularne ekonomije, znači da proizvode i sirovine ponovno upotrebljavamo, popravimo, preradimo i recikliramo, jamči uštede energije i sirovina, manju ovisnost o uvoznim sirovinama i direktno je vezan uz otvaranje novih radih mjesta u sektoru koji možda jedini raste dvoznamenkastim postotkom i dokazano je najotporniji na gospodarsku krizu. Time osiguravamo čist i zdravi okoliš, veću kvalitetu života građana i činimo dobro za gospodarstvo.

Cjelovitim sustavom gospodarenja otpadom, koji počiva na razvrstavanju otpada, sanaciji i zatvaranju odlagališta te izgradnji 13 centara za gospodarenje otpadom, omogućuje se udvostručenje broja radnih mjesta u kratkom roku, sa 6.000 na 12.000. Pojedini dijelovi, osobito u sektoru oporabe otpada i recikliranja, usmjereni su upravo prema visoko stručnim i specijalističkim zvanjima, stoji u priopćenju.

Veliki potencijal za zeleni rast i razvoj i nova radna mjesta, i to usmjerena visokoobrazovanim kadrovima kroz razvoj modernih tehnologija i inovacije, jest i u području energetske učinkovitosti. Mjere energetske učinkovitosti prepoznate su kao najučinkovitiji način ublažavanja klimatskih promjena jer direktno utječu na smanjenje emisija stakleničkih plinova. Projektima energetske obnove obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, komercijalnih objekata, ili na primjer nabavom ekološki prihvatljivih hibridnih i električnih vozila, čini se dobro za okoliš, građanima se smanjuju troškovi i povećava kvaliteta života, a domaćim tvrtkama i obrtnicima osigurava posao.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram