Zatvori
Poslovni Puls
13/04/2015

U veljači rast maloprodaje od 0,6 posto na godišnjoj razini

U veljači ove godine nominalni promet u trgovini na malo, prema izvornim podacima, bio je 0,6% veći u odnosu na isti mjesec prošle godine. Time je nastavljen trend godišnjeg rasta koji kontinuirano traje od prosinca prošle godine, a godišnji je pad nominalnog prometa zadnji put zabilježen u kolovozu prošle godine (u listopadu i studenom bilježila se stagnacija)...

Ako se promatra struktura nominalnog prometa po trgovačkim strukama, vidi se da je u veljači ove godine u pet struka zabilježen rast prometa, a u drugih pet pad. Najveći godišnji porast nominalnog prometa, i to već peti mjesec zaredom, bilježi se kod audio i video opreme, željezne robe, boja i stakla, električnih aparata za kućanstvo, namještaja i drugih proizvoda za kućanstvo koji inače čine oko 8% ukupnog prometa, a u veljači je njihov rast iznosio 10,5%.

Rast je još zabilježen i kod tzv. ostalih nespecijaliziranih prodavaonica (7%), zatim ljekarni, medicinskih i ortopedskih proizvoda, kozmetičkih i toaletnih proizvoda (4,9%), nespecijaliziranim prodavaonica, pretežno živežnim namirnicama za 3,6% (taj je promet u veljači činio 39,8% ukupnog prometa) te kod specijaliziranih prodavaonica živežnim namirnicama (0,7%).

Spomenuti nominalni pad u veljači u pet trgovačkih struka odnosi se na sljedeće struke: „motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi“, „motorna goriva i maziva“, „tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi“, „računalna oprema, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satovi i nakit i ostala trgovina na malo u specijaliziranim prodavaonicama“ te na „ostala trgovina na malo izvan prodavaonica“.

To je prije svega rezultat nižih cijena odnosno pada cijena motornih vozila, motornih goriva, odjeće, vrtova, sadnica, cvijeća i tako dalje. Situacija je vrlo slična i na kumulativnoj razini odnosno u prva je dva mjeseca ove godine nominalni promet bio 0,6% veći u odnosu na isto razdoblje lani, što je rezultat porasta ili pada prometa u istim trgovačkim strukama kao i u veljači.

Komentar potpredsjednika HGK za turizam, trgovinu i financije Josipa Zahera: „Nominalni rast prometa u trgovini na malo od 0,6% u prva dva mjeseca uz poboljšanje indeksa očekivanja potrošača budi lagani optimizam vezan uz rast osobne potrošnje, tim više jer takve tendencije kretanja prometa uz određene oscilacije traju od rujna prošle godine“.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram