Zatvori
Poslovni Puls
09/04/2015

Deficit robne razmjene u siječnju iznosio 390 mil. eura

Prema posljednjim podacima DZS-a, u siječnju je vrijednost robnog izvoza iznosila 739,4 mil eura što je 3,6% manje u odnosu na isti mjesec 2014. godine...

U istom promatranom mjesecu uvezeno je roba u vrijednosti 1.129,5 mlrd eura ili 11,5% manje negoli u siječnju prošle godine. Snažan godišnji pad uvoza u siječnju posljedično je utjecao na smanjenje deficita u robnoj razmjeni (koji je u siječnju ostvaren na razini -390,1 mil eura) po dvoznamenkastoj stopi od -23,5%.

Obzirom na metodološke razlike u iskazivanju vrijednosti uvoza i izvoza roba koje su uslijedile nakon stupanja Hrvatske u EU, objavljene podatke o robnoj razmjeni za siječanj možemo smatrati statistički usporedivima s istim mjesecom prošle godine. Utoliko je, osim značajnog pada uvoza, zanimljivo uočiti i negativnu godišnju stopu promjene izvoza roba (-3,6%), obzirom da je tijekom prošle godine (izuzev u kolovozu) izvoz bilježio isključivo pozitivne godišnje stope rasta.

Padu robnog izvoza pridonio je svakako pad izvoza u prerađivačkoj industriji koja u ukupnom robnom izvozu čini udio od preko 80%, a zabilježio je godišnji pad po stopi od 6%. Promatrano prema NKD-u, unutar prerađivačke industrije, izvoz roba iz proizvodnje strojeva i uređaja zabilježio je godišnji pad od 10,7%, dok je izvoz kemikalija i kemijskih proizvoda u siječnju zabilježio godišnji pad od 12,6%. Snažniji pad robnog izvoza u prerađivačkoj industriji ublažio je godišnji rast izvoza prehrambenih proizvoda čiji je izvoz u siječnju porastao za 13,5% godišnje, dok je proizvodnja gotovih metalnih proizvoda osim strojeva i opreme zabilježila godišnji rast od 23,2%. Dvoznamenkastoj godišnjoj stopi pada ukupnog uvoza najznačajnije su doprinijeli: pad uvoza iz kategorije rudarstva i vađenja te poljoprivrede te šumarstva i ribarstva čiji je uvoz u siječnju zabilježio snažan pad po dvoznamenkastoj stopi od -78,8% odnosno -10% godišnje.

Promatrajući robnu razmjenu prema ekonomskim grupacijama zemalja, u siječnju je robni izvoz u zemlje EU činio preko 67% ukupnog izvoza dok je izvoz u zemlje CEFTA-e činio 16,7% ukupnog izvoza. Obzirom na iskazani godišnji pad izvoza u ove zemlje (-1,3% odnosno -5,2%) zajedno s izvozom u ostale američke zemlje, upravo iz ove tri grupacije zemalja stigao je najveći negativni doprinos ukupnom godišnjem padu izvoza iskazanog u siječnju. S druge strane, u strukturi robnog uvoza u siječnju, najveći udio odnosi se na uvoz roba iz zemalja EU (84%), no najveći doprinos značajnom godišnjem padu ukupnog uvoza došao je od uvoza roba iz ostalih europskih zemalja (koji je zabilježio godišnji pad od 88%) te od uvoza roba iz ostalih azijskih zemalja (koji je zabilježio godišnji pad od 44,2%).

U siječnju je pokrivenost uvoza i izvozom iznosila 65,5% što je 5,5 postotnih bodova više nego u istom mjesecu lani. Usklađivanjem metodologija na godišnjoj razini 2015. godina će svakako realnije statistički pokazati kretanje hrvatskog izvoza i uvoza, što će olakšati ocjenu konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram