Zatvori
Poslovni Puls
08/04/2015

Niska cijena sirove nafte smanjila deficit robne razmjene

Nakon znatnog povećanja vrijednosti izvoza u prošloj godini, u prvom je ovogodišnjem mjesecu zabilježen pad vrijednosti izvoza od 3,2% na godišnjoj razini. Na takvo je kretanje izvoza uglavnom utjecao smanjeni izvoz naftnih derivata čija je vrijednost pala čak za 69%. Takav se pad u velikoj mjeri može objasniti padom cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, koja je u siječnju bila oko 53% niža nego u istom mjesecu prethodne godine, a dijelom se može povezati i sa smanjenom domaćom proizvodnjom (-53,2% na godišnjoj razini u siječnju)...

Naime, sredinom siječnja došlo je do obustavljanja proizvodnje u sisačkoj rafineriji. Pored naftnih derivata, znatno je smanjen i izvoz metala, ostalih prijevoznih sredstava te strojeva i uređaja, ali je jedan mjesec u godini nedovoljan da bi se moglo govoriti o trendovima u nastavku godine. Zapravo, samo se u slučaju brodogradnje može bez zadrške govoriti o nastavku višegodišnjih nepovoljnih trendova. Kod pojedinih djelatnosti zabilježen je istovremeno porast vrijednosti izvoza, pri čemu su se osobito isticale primarne djelatnosti, izvoz motornih vozila te izvoz odjeće. S obzirom na sezonski karakter primarnih djelatnosti, može se pretpostaviti da je znatno povećan izvoz ribarstva odnosno ribe iz uzgoja, dok se kod motornih vozila i odjeće nastavljaju pozitivni prošlogodišnji trendovi.

Kod tih se proizvoda, nažalost, ponajprije radi o izvozu roba proizvedenih u inozemstvu.

Vrijednost je robnog uvoza u siječnju na godišnjoj razini smanjena za 11,2%, na što je najviše utjecao smanjeni uvoz sirove nafte. Pretežno zbog smanjenoga uvoza sirove nafte kod rudarstva i vađenja, na godišnjoj je razini zabilježen pad vrijednosti uvoza od čak 78,7%. Uz naftu, znatno je smanjen i uvoz naftnih derivata, tako da su cijene nafte i kretanja u naftnoj industriji bile glavne determinante ukupnoga kretanja uvoza. Najveći rast vrijednosti uvoza istovremeno je zabilježen kod odjeće i farmaceutske industrije, pri čemu se kod odjeće nastavljaju prošlogodišnji trendovi izraženog rasta povezanog s trgovinom tom vrstom robe i pristupanjem Europskoj uniji.

Zbog znatno izraženijeg pada vrijednosti uvoza od izvoza, robni je deficit u siječnju na godišnjoj razini smanjen za čak 23,2% i iznosio je samo 390,2 milijuna eura. Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: U siječnju je zabilježen pad robnog izvoza od 3,2%, dok je uvoz istodobno pao za 11,2%, i to prije svega zbog smanjenog uvoza sirove nafte, što je rezultiralo smanjenjem robnog deficita na godišnjoj razini čak za 23,2%.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram