Zatvori
Poslovni Puls
02/04/2015

Za Uskrs veća potrošnja nego prošle godine?

Unatoč tomu što je standard građana drastično pao zbog utjecaja višegodišnje gospodarske krize, većina Uskrs želi proslaviti na što tradicionalniji i dostojanstveniji način, uz malo bogatiji blagdanski stol od onog uobičajenog...

Sadržaj blagdanskog stola Nezavisni hrvatski sindikati prate od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka te prigodom praćenja potrošačku košaricu dijele na tri kategorije: skromnu, srednju i bogatu. Sadržaj triju košarica najviše se razlikuje po vrsti i cijeni glavnih namirnica, točnije ribi i mesu, te o uvrštenosti slatkiša, grickalica i pića koji su gotovo kao kategorija luksuznih proizvoda sadržani u bogatoj i, u malo manjoj mjeri, srednjoj potrošačkoj košarici, dok su u skromnoj izostavljeni.

Bogata košarica, u skladu s tradicijom, sadržava malo skuplju ribu i meso kao što su bakalar, šunka i janjetina, dok srednja sadržava oslić, rolanu šunku i odojak, a skromna to zamjenjuje jeftinijim namirnicama kao što su srdele i svinjska lopatica. U bogatoj i srednjoj košarici za juhu će se naći junetina, u bogatoj malo kvalitetniji dijelovi junetine, srednjoj manje kvalitetni i time jeftiniji dijelovi, dok će se u skromnoj naći piletina ili mlada kokoš.

Za izračun vrijednosti moguće potrošnje za tri kategorije košarice promatrane su cijene u trgovačkim lancima i na tržnicama te se kao najpogodniji pokazatelj kod proizvoda koji se uobičajeno kupuju u trgovinama koristila najčešće pojavljivana cijena promatranog proizvoda, prenosi HRT.hr.

Iznosi uskrsne košarice:

2013.

- skromna: 583 kn
- srednja: 1.039 kn
- bogata: 1.416 kn

2014.

- skromna: 603 kn
- srednja: 1.098 kn
- bogata: 1.438 kn

2015.

- skromna, na dan 20. 3.: 647 kn; na dan 1. 4.: 620 kn
- srednja, na dan 20. 3.: 1.205 kn; na dan 1. 4.: 1.142kn
- bogata, na dan 20. 3.: 1.580 kn; na dan 1. 4.: 1.594 kn

Ni u jednoj kategoriji nisu sadržani troškovi darova.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram