Zatvori
Poslovni Puls
30/03/2015

Napetosti na Bliskom Istoku pogurale rast cijena sirove nafte

Cijene sirove nafte na svjetskim robnim tržištima u tjednu iza nas bilježile su rast. Tako su cijene sirove nafte tipa Brent dosegle 58,11 dolara po barelu dok su cijene sirove nafte tipa WTI dosegle 51,1 dolara po barelu...

Pri tome je poticaj rastu cijena došao nakon što je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima bombardirala pobunjeničke položaje u Jemenu čime je ponovno probudila sumnje da će se nemiri proširiti Bliskim Istokom.

Naime, iako je Jemen tek 39 svjetski proizvođač sirove nafte s svjetskim udjelom od svega 0,2%, njegova geografska lokacija ga stavlja u centar svjetske trgovine naftom. Jemen dijeli granicu s Saudijskom Arabijom, najvećim svjetskim izvoznikom sirove nafte, i lociran je na ključnom pomorskom pravcu (Bab el Madeb je četvrta najveća točka otpreme sirove nafte s prometom od 3,8 milijuna barela dnevno) koji koriste tankeri za otpremu nafte na zapad iz Perzijskog zaljeva. Njegovo eventualno zatvaranje onemogućit će tankerima iz Perzijskog zaljeva da stignu do Sueskog kanala i SUMED naftovoda te će tankeri morati oplovljivati Afriku što bi uvelike povećalo vrijeme isporuke i troškove. Dakle, iako jemenska proizvodnja sirove nafte nije toliko bitna (133 tisuće barela dnevno) njegova geografski i politički bitna lokacija na Bliskom istoku mogla bi poremetiti milijunsku isporuku sirove nafte iz Saudijske Arabije.

Ipak još uvijek niske cijene sirove nafte na svjetskim robnim tržištima potakle su proizvođače da isprobavaju nove načine eksploatacije nafte iz dubokih voda kako bi smanjili troškove što predstavlja glavni izazov današnjice. Naime, IEA procjenjuje da se u dubinama oceana krije više od 300 milijuna barela sirove nafte što je više od neiskorištenih bazena Saudijske Arabije i Venezuele. Prosječan trošak vađenja nafte iz dubokih voda narastao je za 325% u razdoblju od posljednjih desetak godina pa primjerice u nekim slučajevima trošak seže i od 100 mil dolara što je znatno više od primjerice 7 mil. dolara koliki je trošak na pojedinim naftnim poljima u Teksasu.

"Unatoč nemirima na Bliskom Istoku ne očekujemo da će cijene sirove nafte zabilježiti zamjetniji rast (barem ne do trećeg tromjesečja). Naime, cijene sirove nafte bi se opet mogle naći pod pritiskom ukoliko Libija ponovno uspije povećati svoju proizvodnju te u slučaju postizanja dogovora o nuklearnim pitanjima između zemlja G5 (plus Njemačka) i Irana. U tom slučaju neke od sankcija bi mogle biti povučene što bi u srednjoročnom razdoblju moglo značiti veći iranski izvoz", objavili su analitičari Raiffeisenbanka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram