Zatvori
Poslovni Puls
23/03/2015

Evo zašto je dolar naglo izgubio na vrijednosti

U tijeku prošlog tjedna američki dolar je nakon dugog perioda neprestanog jačanja, napokon počeo slabiti te u odnosu na euro izgubio više od 3% vrijednosti...

Uzrok nagle promjene trenda je govor Janet Yellen, čelnice američke centralne banke koja je u četvrtak izjavila da ne planira žuriti s podizanjem kamatnih stopa jer je stopa inflacije i dalje niska. Na temelju toga su mnogi investitori odlučili prodati dolare jer više nisu uvjereni u daljnje jačanje. Izjavila je i da je jedan od uzroka niže stope inflacije jak dolar, što su mnogi protumačili kao blago upozorenje da nastavak jačanja dolara postaje problem centralnoj banci.

Dolar je oslabio i u odnosu na ostale valute, no u nešto manjoj mjeri nego u odnosu na euro.

Američke dionice su na temelju komentara iz centralne banke nastavile rast (3% u prošlom tjednu) te podigle vrijednost SP500 indeksa na 2105,00 bodova, što je samo 0,5% ispod rekordno visoke vrijednosti dosegnute u veljači.

Cijena zlata je prošlog tjedna porasla 2% na 1186,00 dolara po unci, dok se cijena WTI nafte cijeli tjedan kretala oko 46,00 dolara po barelu.

Za ovaj tjedan najavljeno je dosta važnih događaja koji bi mogli imati kratkotrajan utjecaj na kretanja na financijskim tržištima. Najvažniji među njima su objave podataka o inflaciji u Njemačkoj, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u i Kini.

Kakva kretanja na financijskim tržištima očekivati u bliskoj budućnosti?

Budući da je početak zatezanja monetarne politike u SAD-u odgođen za nekoliko mjeseci, najvjerojatnije će doći i do predaha u jačanju dolara. Nakon dugog perioda jačanja, i korekcija bi mogla biti duža od uobičajene. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi u idućih mjesec do dva dolar mogao oslabiti još nekoliko posto nakon čega će vjerojatno nastaviti jačati, no sporijim tempom nego do sada.

Američke dionice će nastaviti rasti, te ukoliko ne dođe do neplaniranih negativnih vijesti, SP500 će vjerojatno u roku tjedan do dva dosegnuti novu rekordnu vrijednost.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram