Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2015

Nastavak dubioza oko izgradnje luksuznog resorta u Cavtatu

Investicija u Amanresort u Cavtatu i dalje je u tijeku. Projekt je kašnjenju zbog različitih faktora, većina kojih je izvan kontrole i nije nikakva krivica investitora, stoji u priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti...

- Uvjeren sam da će projekt Amanresorts Cavtat biti uspješno dovršen i zajedno s drugim Aman projektima u blizini – Amanresorts Venecija i Sveti Stefan- postati zvijezda turističkog sektora jugoistočne Europe – rekao je Petros Stathis, glavni investitor u projekt.

Kompleksne okolnosti koje su dovele do trenutne situacije mogu se podijeliti na dva ključna smjera. S jedne strane, postojali su problemi u kompaniji koja je osnovana u Hrvatskoj i koja se trebala brinuti o projektu. S druge strane, cijeli lanac luksuznih hotela Amanresorts prošao je kroz proces promjene vlasništva u prošloj godini, i ta promjena bila je zahtjevna. Ono što je u ovom trenutku važno istaknuti je da će obje okolnosti uskoro biti potpuno riješene.

Gradnja Aman resorta u Cavtatu prvobitno je pokrenuta od strane japanske kompanije koja je za građevinske radove zadužila tvrtku koja je nakon financijskih poteškoća završila u stečaju. U takvim okolnostima nekoliko potencijalnih lokalnih investitora pristupilo je gospodinu Petrosu Stathisu, koji im je bio poznat iz projekta Aman Sveti Stefan i pozvalo ga da s njima uloži u projekt nakon isplate bivših investitora.

Iako je gospodin Stathis preuzeo kontrolu nad vlasništvom u to vrijeme dogovoreno je da će zemljište i cijeli projekt biti preseljen u novu kompaniju, u kojoj će sudjelovati i lokalni partneri. Imovina je u dobroj vjeri prenesena u novu vlasničku kompaniju – Bonvena Hoteli, ali na žalost lokalni partneri nisu uspjeli ispuniti svoje obaveze i odlučeno je da se ili vlasništvo vrati na prijašnju kompaniju, s obzirom da cijena nije bila plaćena od strane Bonvene, ili da prenesu većinu Bonveninih dionica gospodinu Stathisu, sa zadržavanjem lokalnih partnera (Ivaniš i Balić). Sve uključene strane žele prenijeti većinsko vlasništvo Bonvene na gospodina Stathisa ali da bi to bile u mogućnosti dubinska analiza i ugovori koji su u pitanju moraju biti uspješno riješeni na investitorovo zadovoljstvo. Ukoliko će to predugo trajati ili ne bude učinjeno kako treba, primijeniti će drugo rješenje.

Naime, za vrijeme ovog procesa koji i dalje traje, dubinska analiza pokazala je kako između ostalog postoji nekoliko ugovora upitne vjerodostojnosti i sadržaja prethodno potpisanih s raznim lokalnim partnerima koje je nužno provjeriti kako bi se izbjegle tužbe i zakonske obaveze njihovih potpisnika. Ovu stavku nužno je razriješiti kako bi se izbjegle greške prethodnih vlasnika, posebice u vezi građevinske kompanije, čiji financijski kapacitet mora biti solidan i zadovoljiti zahtjeve banaka koje financiraju projekt, kako bi se osiguralo uspješno privođenje projekta kraju.

Upravo ovaj proces jedina je i finalna prepreka završetku dubinske analize Bonvena Hotela nakon koje će Petros Stathis preuzeti njihovu punu kontrolu i bez odlaganja pristupiti ulaganju sredstava potrebnih za reaktivaciju projekta i plaćanje postojećih obaveza koje kompanija ima, i za koje naravno u ovom trenutku još nije zadužen.

Stathis je uvjeren kako će po završetku ove procedure Amanresorts Cavtat biti uspješno završen. Činjenica da su mu nedavno pristupili brojni investitori zainteresirani za ulaganje u ovaj privlačni projekt, među kojima i Ong Ben Seng, dodatno pojačava to uvjerenje. Što se tiče drugih medijskih spekulacija, koje se tiču odnosa gospodina Stathisa i gospodina Phua, koji je uhićen prošle godine u SAD-u, gospodin Stathis želi da jedna stvar bude jasna.

- Jedna organizacija pod imenom CIV koja se predstavlja kao neovisna ali zapravo pripada novinama 'Vijesti' pokušava predstaviti prijateljski odnos s gospodinom Phua kao veliki skandal. Ovi mediji gledaju na mene kao na konkurenciju, jer i sam posjedujem dva novinska izdanja – Dnevne novine i Pobjedu, i koriste ovu priliku da me ocrne. Želim jasno reći da nemam nikakve veze sa slučajem gospodina Phua. Za sebe i za svoje kompanije angažirao sam odvjetnike kako bi zaštitio naše dobro ime na sudovima u Crnoj Gori – rekao je Stathis.

Drugo pitanje važno za slučaj Amanresorta u Cavtatu promjena je vlasništva cjelokupnog Amanresorts luksuznog hotelskog lanca. U posljednjem kvartalu 2014. lanac je dobio nove vlasnike i došao pod vodstvo Vladislava Doronina. Novi vlasnici Amana zajedno s novim menadžmentom i stručnjacima detaljno su revidirali poslovni i plan gradnje projekta u Cavtatu, i osjetili su potrebnim učiniti neke promjene kako bi projekt zadovoljio njihove zahtjeve. Naravno, i ove promjene značile su dodatno usporenje završnih planova. Sve ukazuje na to da će s unošenjem ovih izmjena projekt biti još izvanredniji, stoji u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram