Zatvori
Poslovni Puls
05/03/2015

Posljednje zbogom: Erste banka više neće izdavati čekove

Zbog kontinuiranog pada broja izdanih čekovnih blanketa posljednjih godina, Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) od 1. ožujka, prestala je s njihovim izdavanjem. Razvojem elektroničkih oblika plaćanja, nekad najpopularnije sredstvo bezgotovinskog plaćanja sve je više izlazilo iz upotrebe...

Tako je Erste banka tijekom 2010. zabilježila oko 37.000 izdanih čekovnih blanketa dok je tijekom 2014. izdano oko 3.000. Važno je napomenuti da će se dosad izdani čekovi primati na naplatu sve do 31.12.2016. nakon čega prestaju biti važeći.

Kako bi korisnicima tekućeg računa pružila suvremenije i sigurnije obročno plaćanje na prodajnim mjestima, te dodatno omogućila i podizanje gotovine na bankomatima, Erste banka je 2010. uvela uslugu Maestro Plus. Uslugom je omogućeno plaćanje na rate ili odgoda plaćanja na prodajnim mjestima trgovaca, bez plaćanja kamata i naknada. Također je omogućeno podizanje gotovine na 627 bankomata Erste banke u Hrvatskoj te vraćanje podignutog iznosa gotovine u mjesečnim ratama. Klijent sam odbire željeni broj rata otplate podignutog iznosa na bankomatu (3, 6, 9 ili 12 rata), a ovisno o broju odabranih mjeseci naplaćuje mu se i jednokratna naknada za podizanje gotovine, koja se kreće između 1,6% i 5,4%.

Otkako je uvedena, uslugu je do 31. prosinca 2014. u banci ugovorilo 77.400 klijenata, a koji su tijekom 2014. ostvarili ukupan promet u visini 323,8 mil. kn, odnosno za 7,54% u odnosu na godinu ranije. Usluga se češće koristi na bankomatima, dok je prošle godine zabilježen zamjetan rast broja transakcija na prodajnim mjestima za čak 22,7%. Za korištenje Maestro Plus usluge, uz limit dopuštenog prekoračenja, banka odobrava i dodatni limit na isti rok do maksimalno 12 mjeseci. Usluga se može ugovoriti u bilo kojoj poslovnici Erste banke, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram