Zatvori
Poslovni Puls
24/02/2015

Slovenci zgrnuli bogatstvo na Bitcoinu i sada ulažu u farmu mlijeka

Dva mlada Slovenca, koja su se obogatila trgujući bitcoinima, investirali su tri milijuna eura u jednu od najmodernijih slovenskih farmi koja samo od mlijeka mjesečno utrži 150.000 eura...

"Imamo 950 hektara zemlje, 60 muznih krava i još toliko junadi, ali prodajemo i krmiva, nudimo veterinarske usluge, a koristimo i europska sredstva", kazao je za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" 27-godišnji Aleš Štern, jedan od suvlasnika farme, jedne od najmodernijih u Sloveniji. U njoj je zaposleno 40-ak ljudi, ali skoro sve procese vode kompjutorizirani sustavi i roboti.

Mladi je agrarni poduzetnik počeo kao poljoprivrednik na imanju svog oca u Šenčuru kod Kranja, a onda je dva prijatelja, nekadašnje školske kolege, nagovorio da ulože svoj novac u otkup državnog kombinata koji je propadao i proizvodio milijun eura gubitaka godišnje.

Njegovu ponudu objeručke su prihvatili 24-godišnji Nejc Kodrič i 27-godišnji Damjan Merlak, koji su prve eure zaradili na burzi. No, na listu najbogatijih Slovenaca došli su tek kad su osnovali poduzeće "Bitstamp", mjenjačnicu za virtualnu valutu bitcoin.

Partnerstvo u farmi vidjeli su kao dobru investicijsku priliku iako je još lani promet u njihovoj bitcoin mjenjačnici, koja naplaćuje proviziju, bio odličan pa su bili jedna od najbrže rastućih ustanova te vrste.

"Europske subvencije za poljoprivredu su ključna stvar, bez toga ne ide", kaže Štern koji je još uvijek zadovoljan otkupnom cijenom mlijeka iako je ona zadnjih mjeseci u padu.

"Prijelaz na veliku farmu, u poduzetništvo i trgovinu za mene je velik izazov. Svjestan sam da svi nemaju priliku ući u tako nešto jer banke nisu baš spremne investirati u poljoprivredu, dok su meni pomogli investitori koji su imali viziju", kaže Štern o svojim poslovnim ortacima i prijateljima.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram