Zatvori
Poslovni Puls
17/02/2015

Kriza na svakom koraku: Posustaju i Agrokorove perjanice

Za većinu Agrokorovih kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi prošla godina donijela je pad prihoda i znatno niže profitne marže. Poljoprivredni kombinati Belje i Vupik osjetno su povećali gubitke, a nakon dugogodišnjeg pozitivnog trenda, posustale su i glavne Agrokorove uzdanice - Jamnica i Ledo...

Sedam Agrokorovih kompanija, čije su dionice aktivne na Zagrebačkoj burzi u prošloj je godini ostvarilo 10,4 milijarde kuna poslovnih prihoda što je 1,98 posto manje nego godinu ranije. Istovremeno, ukupna dobit im je potonula 54,2 posto na 196,4 milijuna kuna, prenosi Tportal.

Treba naglasiti da dostupni podaci ne predstavljaju ukupnu sliku poslovanja Todorićevog carstva, jer najveći dio prometa koncerna, čak dvije trećine otpada na trgovačke lance Konzum, koji se prošle godine povukao s burze i Mercator, glavnu Agrokorovu akvizicija u 2014. godini.

Najveći je pad prihoda pretrpjela je Zvijezda. Agrokorovoj tvornici jestivog ulja prihodi od prodaje potonuli su 10 posto najvećim dijelom zbog nižih prodajnih cijena ulja i nižih nabavnih cijena sirovine. Unatoč osjetnom padu prihoda, Zvijezda je uspjela znatno povećati dobit (+134,2 posto), zahvaljujući oštrom smanjenju operativnih troškova i nižim cijenama sirovine.

Tisak, najveća Todorićeva kompanija na burzi, bilježi pad prihoda od prodaje od 6,6 posto i 10,3 posto nižu dobit nego 2013. godine. Najveći utjeca na pad prihoda najvećeg lanca kioska u državi imali su slabija prodaja tiskovina i prestanak distribucije duhanskih proizvoda na dijelu tržišta.

Pad prihoda od prodaje osnovnih kategorija roba u Tisku nastoje kompenzirati razvojem novih usluga. Prošle godine na tržište su lansirali usluge mjenjačnice te prodaje autobusnih karata u međugradskom prijevozu.U prošloj je godini naglo zaustavljen dugogodišnji trend rasta Leda, najaktivnije Agrokorove dionice na burzi. Kompanija je pretpjela pad prihoda od 4,8 posto, a dobit joj je potonula 28,3 posto (na 133,7 milijuna kuna). Glavni krivac za slabije rezultate je osam posto niža prodaja sladoleda u odnosu na 2013. godinu. Kako su sladoledi najprofitabilnija kategorija Leda, pogođeni su i ostali pokazatelji profitabilnosti - EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) je potonula 15,2 posto na 278,3 milijuna kuna, a EBIT (dobit prije kamata i poreza) 33,8 posto (na 154,3 milijuna kuna).

Razlog padu prihoda od prodaje leži u lošim vremenskim uvjetima koji su pogodili cijelu regiju, no također i loša ekonomska situacija i pad kupovne moći u Bosni i Hercegovini', ističe Hrvoje Kraljević, predsjednik Uprave Leda.

Na pad Ledovih prihoda utjecalo je i napuštanje pojedinih djelatnosti poput otkupa mlijeka te prodaja kompanije za proizvodnju vode Nova Sloga sa sjedištem u Srbiji. Kada bi se izuzeo utjecaj prestanka prodaje mlijeka i prodaje Nove Sloge, Ledovi prihodi od prodaje bi bili niži za dva posto.

Negativan utjecaj na rezultat imala je i kazna od 2,6 milijuna eura koju je Frikom morao platiti za narušavanje tržišnog natjecanja u Srbiji.

Negativni trendovi zahvatili su i Jamnicu kojoj je prihod oslabio 6,4 posto, a dobit čak 35,8 posto. U Jamnici ističu da su najveći utjecaj na smanjenje prihoda imale izvanredne transakcije. Prodaja linije voćnih sokova Stanić grupi realizirana u 2013. smanjila je prihode za 292,9 milijuna kuna dok je prošlogodišnja prodaja auto servisa za gospodarska vozila utjecala na pad prihoda za 33,6 milijuna kuna.

Najveća Agrokorova poljoprivredna tvrtka Belje ostvarila je solidan rast prihoda od čak 13,2 posto, ali je gubitak produbljen zbog ogromnih financijskih rashoda koji su dosegnuli 263,8 milijuna kuna. Tijekom prošle godine pozitivan utjecaj na rezultat imala je prodaja mlinarskog i prijevozničkog biznisa.

Među gubitnicima našao se i Vupik koji je prošle godine pretrpio dvostruko veći gubitak nego 2013., uz pad prihoda od 6,8 posto.

Snažnim rastom prihoda i dobiti izdvojili su se PIK Vinkovci koji su u prošloj godini povećali prodaju za 7,3 posto. U vinkovačkoj kompaniji najviše je rasla prodaja vlastitih ratarskih i povrtlarskih proizvoda, za 72,4 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram