Zatvori
Poslovni Puls
12/02/2015

Ove godine oko pola milijarde eura ulaganja u turizam

Ministar turizma Darko Lorencin danas je otvorio treći Adria Hotel Forum, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Grada Zagreba, koji ima za temu “Investicije u hotelskoj industriji; uspješni modeli”...

"Hotelijerstvo je srž i okosnica turističke industrije, kralježnica koja drži sektor i ovisno o tome kako se hotelijerstvo razvija, takav je i turizam zemlje", naglasio je uvodno Lorencin i zahvalio svima koji investiraju u turističku industriju u Hrvatskoj.

"Investicije u hotelski sektor 2013. godine iznosile su oko 230 milijuna eura, prošle godine 410 milijuna eura, a ove će godine biti oko pola milijarde eura ulaganja. Vjerujem kako je povoljnim pokazateljima doprinijela i činjenica da je udio turizma u BDP-u velik. Državni proračun je sada stabiliziran, a tome su i hotelijeri uvelike doprinijeli i iznijeli dio tereta", rekao je.

"Ukoliko gledamo portfelj i strukturu, možemo biti zadovoljni omjerom domaćih i stranih investitora. Veseli nas činjenica da Hrvatska postaje interesantnija za globalne igrače, posebice govoreći o nekretninama koje do sada nisu bili korištene u gospodarske svrhe", komentirao je Lorencin investicije u Hrvatskoj te istaknuo kako su pri kraju pripreme dva velika natječaja - onog za obvezujuće ponude za lokaciju Kupari I te za Veliki Brijun.

Lorencin je takodjer podvukao kako se sustav turističkih zajednica mijenja. "Ključna je destinacija i suradnja u podizanju kvalitete turističkih proizvoda destinacije i u kreiranju proizvoda. Javni i privatni sektor moraju djelovati zajedno kako bismo učinili zemlju konkurentnijom turističkom destinacijom", zaključio je ministar.

U protekle dvije godine, na Adria Hotel Forumu raspravljalo se o trendovima u svijetu, mogućnostima koje Hrvatske nudi i elementima za koje inozemni ulagači smatraju da se trebaju promijeniti kako bi Hrvatska postala konkurentna za nova ulaganja. Na ovogodišnjem je forumu temeljna rasprava usmjerena na modele koje su destinacije/zemlje primijenile kako bi potaknule rast i ulaganja te koje od njih Hrvatska može primijeniti kako bi postala konkurentna na međunarodnoj turističkoj sceni.

Adria Hotel Forum po drugi put organizira i ASIC/ Adria Student Innovation Contest, kako bi potaknuo i mlade aktere hotelske industrije na promišljanje o budućnosti turizma u Hrvatskoj i regiji i prezentaciju svojih inovativnih ideja poslovnom svijetu u kojem će djelovati. Tema ovogodišnjeg drugog natječaja je Novi hotelski koncept. ASIC se provodi u suradnji s 21 regionalnim fakultetom i 3 studentske organizacije, a prva nagrada je odlazak na trodnevno putovanje u Amsterdam.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram