Zatvori
Poslovni Puls
10/02/2015

Slovenci prošle godine izvezli robe i usluga za 23,04 mlrd. eura

Slovenija je lani ostvarila robni izvoz od 23,04 milijarde eura, čime je rezultat u odnosu na prethodnu godinu povećala za 6,9 posto i ostvarila do sada rekordan rezultat, objavio je u ponedjeljak slovenski zavod za statistiku...

Uvoz je bio povećan, ali samo za 2,4 posto pa pokrivenost uvoza izvozom sada iznosi 101,7 posto. Ostvaren je i suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni od 394 milijuna eura.

Statističari navode da se i dalje povećava udio izvoza u zemlje EU-a u ukupnom izvozu. Među glavnim slovenskim trgovinskim partnericama lani je najviše porastao izvoz u Hrvatsku, Njemačku, Italiju i Austriju, dok je do povećanja uvoza došlo iz Austrije, Italije, Nizozemske, Rumunjske, Austrije, Južne Koreje i Kine.

Prema analizi vladinog ureda za makroekonomske analize, povećani izvoz, ali i uspješnije korištenje europskih sredstava, glavni su generator lanjskog gospodarskog oporavka, kad je Slovenija nakon više godina stagnacije zabilježila rast BDP-a. Procjenjuje se da je on lani dosegnuo oko 2,5 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram