Zatvori
Poslovni Puls
10/02/2015

IJF: Privatizirati tvrtke u vlasništvu lokalne samouprave!

Poduzeća u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave (JLS) nisu dovoljno učinkovita, pa veći dio njih treba privatizirati, ocjenjuje Institut za javne financije (IJF) u osvrtu na izvješće Državnog ureda za reviziju (DUR) o poslovanja tih poduzeća, koje je trenutno u saborskoj proceduri...

Izvješće DUR-a o reviziji učinkovitosti postizanja rezultata i ostvarivanja ciljeva poslovanja trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne uprave i područne samouprave odnosi na poduzeća iz 20 županija, bez Grada Zagreba, u razdoblju od 2010. do 2012. godine.

Iz nalaza DUR-a očito je da veći dio trgovačkih društava treba privatizirati, dio uključiti u proračun lokalnih jedinica, a dio, uglavnom komunalna društva, zadržati u statusu trgovačkog društva u vlasništvu lokalnih jedinica, smatraju Anto Bajo i Marko Primorac iz IJF-a.

Oni upozoravaju na, kako kažu, "nevjerojatan obuhvat" i vrste djelatnosti kojima se bave poduzeća u vlasništvu lokalnih jedinica, koje su svojstvene privatnom sektoru.

"Zbog čega se ta trgovačka društva uopće nalaze u vlasništvu lokalnih jedinica?", pitaju se stručnjaci IJF-a.

Pri tome nabrajaju da su u vlasništvu JLS-a trgovačka društava koja se bave poticanjem regionalnog razvoja, upravljanja poslovnim zonama, privlačenjem investicija, izradom projekata, izradom poslovnih, razvojnih, investicijskih i drugih planova. Tu su čak i društva koja se bave trgovačkim posredovanjem, gospodarenjem otpadom, tjelesnom kulturom, upravljanjem imovinom, objedinjenom naplatom komunalnih usluga, proizvodnjom i emitiranjem radijskog programa, te izdavačkom i tiskarskom djelatnošću.

Pored te neprimjerene širine djelatnosti, prevelik broj trgovačkih društava ovisan o lokalnim proračunima predstavlja prijetnju lokalnim financijama, što potvrđuju podaci o visini potpora koje primaju iz tih proračuna.

Tako je samo 14 lokalnih javnih poduzeća od 92 analizirana u izvješću DUR-a poslovalo bez financijskih potpora osnivača odnosno JLS-ova, upozoravaju stručnjaci IJF-a.

Oni ističu i da su nepravilnosti i propusti kod postavljanja poslovnih ciljeva utvrđeni u 83 od 92 trgovačka društva. Ti se propusti odnose na nedefiniranje misije i vizije, strateških ciljeva i donošenje dugoročnih strateških planova razvoja.

To, po mišljenju IJF-a, jasno ukazuje na potrebu ozbiljne rekonstrukcije i promjene statusa većeg dijela društava kao i moguće promjene vlasnika i logike financiranja.

IJF ujedno upozorava i da su neka društva obračunavala i isplaćivala plaće direktora iznad iznosa utvrđenih smjernicama osnivača, a zaposlenicima su isplaćivala naknade iako ih prema prijedlogu osnivača nije trebalo isplatiti.

Većina tih društava dobiva potpore iz lokalnih proračuna, pri čemu nekima potpore čine i 99 posto njihovih ukupnih prihoda, zbog čega ih treba restrukturirati ili privatizirati jer su nepotreban financijski teret vlasnicima, zaključuje se u osvrtu IJF-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram