Zatvori
Poslovni Puls
02/02/2015

Ivica Todorić: Agrokor ulazi u internetski biznis i priprema IPO

Predsjednik koncerna Agrokor Ivica Todorić izjavio je u razgovoru za slovenski poslovni dnevnik "Finance" da ga mnogi investitori pitaju za savjete o mogućnosti ulaganja u Sloveniju, nakon što je njegov koncern preuzeo trgovački lanac Mercator, čime je nastalo najveće trgovačko poduzeće u regiji...

Zadnjih me mjeseci najmanje deset velikih investitora pitalo za savjet gdje u Sloveniji mogu ulagati, kazao je Todorić, te dodao da je i zbog njegovih savjeta došlo do ponuda prvoklasnih investitora za slovenske pivovare koje prodaje skupina Pivovara Laško (PL).

"Svjesni smo važnosti Mercatora za slovensko gospodarstvo i učinit ćemo sve da ono postane najveće i najučinkovitije poduzeće, to će biti u interesu razvoja slovenske ekonomije", kazao je Todorić u razgovoru o poslovanju Agrokora nakon povezivanja Mercatorove i Konzumove maloprodajne mreže u regiji.

Po njegovim riječima Konzum i Mercator imaju prednost pred stranim trgovcima i proizvođačima na lokalnom tržištu jer ga bolje poznaju.

"Lidl i Hofer ne mogu nadvladati Agrokor koji može biti konkurentniji ako radi kao oni. Naša je prednost da bolje razumijemo lokalno okruženje. I našim prehrambenim proizvodima, sladoledom i vodama, konkuriramo najvećim svjetskim tvrtkama. U 20 godina nismo izgubili naš tržišni udio, naprotiv - povećavali smo ga. Ne možemo reći da smo bolji od Nestlea, ali smo lokalno uspješniji", kazao je Todorić u razgovoru za slovenski poslovni list.

Što se tiče kapitala i investicija, Todorić je rekao da i u Sloveniji postoji kapital, ali je krivo distribuiran, te da sredstva za investicije u svijetu postoje, "i sada, unatoč krizi".

"Novca za investicije u svijetu je mnogo, ali nema programa", rekao je Todorić, dodavši da poziva one koji u regiji imaju probleme s financiranjem svojih programa da mu se jave da im nađe investitore, pa će im u tome pomoći.

"Novac nikad nije bio problem, ali je problem znanje. Naši ciljevi su socijalno poslovanje, ljudski kapital i znanje", rekao je Todorić.

Todorić se osvrnuo i na napise u medijima prema kojima se slovenski premijer odbio rukovati s njim. "Ja sam poslovni čovjek, radim 24 sata dnevno, naravno da mi je važno mišljenje slovenskog premijera. Sve je na toj utakmici bilo vrlo fer i profesionalno. Nismo se rukovali, nismo bili uopće u kontaktu i to mi nije uopće bilo čudno", rekao je Todorić.

Komentirao je i javnu ponudu dionica (IPO) Agrokora, koja bi trebala biti kroz oko godinu ipol. Bi li se lako odrekao pola Agrokora? "Prvo želimo iskoristiti sve sinergije, poboljšati novčani tijek, za to radimo dan i noć. Kada to učinimo ići ćemo u IPO i napravili čudesnu stvar. Što se mene tiče, tada možemo napraviti novu intervju. Ljudi misle da sam sve to napravio jer sam nezaistan. A u posao sam ušao zato da ga izgradim. Da nema posla, nema ni tvrtke. Hoćemo biti najveći, najbolji, oni koji nešto rade. Kada to ne bismo željeli, ne bismo trebali bi raditi. Uspjelo nam jer imamo ljudski potencijal. Zar da pustim ljude kući? Ovo je izazov za nas. Tko vodi nogometni klub želi pobijediti. Meni je svejedno imam li u Agrokoru 100, 93, 43 ili 10 posto. Ja samo želim da radimo i da idemo naprijed, i zato će Agrokor biti već sutra posve drugačiji", odgovorio je Todorić.

"Mijenja se vrijeme. Pogledajte što tehnologija radi. Globalni investitori zahtijevaju promjene. Mi ćemo uskoro imenovati potpredsejdnika uprave za informatiku, pa za logistiku. Mi smo kao veliki start up. Ako se ne bismo brzo mijenjali, ne bi bili uspješni", otkrio je.

Na pitanje što su ciljevi IPO-a, Todorić odgovara kako će možda nešto i prodati: "Mi smo dinamična tvrtka stalno moramo restrukturirati. Strani partneri žele naše znanje. Imamo izazove i kod sebe. Npr. Mercator, želimo da se bavi svojim core biznisom." Todorić je rekao i kako ne zna ostaje li Agrokor prehrambeno-trgovački koncern.

"Stvari se mijenjaju preko noći. Imamo oko osam milijardi eura prihoda, a ja vrlo brzo želim imati 20 milijardi. Čim prije, tim bolje. Prema tome idemo. Koje područje će po pitanju prihoda biti najveće u koncernu, to zasad ne znam. Uskoro ćemo pokrenuti online platformu koju zovemo A007. Ako želite npr. u kazalište u Tokio, kod nas ćete moći kupiti kartu. Internet platforme sada najviše vrijede u cijelom svijetu. Možda to postane najvredniji dio tvrtke."

"Mislim da nemamo velike dugove. Bolje je je pitanje, koliko imamo imovine. Vidjet ćete što će nastati iz toga. "Sada ste alfa i omega tvrtke, hoćete li to biti i dalje, i nakon IPO-a? "Ne zanima me jesam li ja prvi, drugi, peti ili ću se povući. Budem li još doprinosio ili ću hraniti golubove i zabavljat se s unucima. Važno je biti najbolji. Ako to ne budem, bolje da idem." Todorić je kazao kako ima puno nasljednika, a na pitanje je li već odabrao jednoga, odgovara: "Ne. Ima puno kandidata, čak i za premijersko mjesto. Mi smo uspješna ekipa".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram