Zatvori
Poslovni Puls
02/02/2015

Crikvenički hoteli Jadran izašli iz stečaja i uspješno posluju

Prije samo četiri godine novinske stupce punile su vijesti o otvaranju stečaja nad crikveničkim turističkim divom Jadran d.d. radi gubitaka preko 700 milijuna kuna, neisplate plaće radnicima, blokiranog računa obvezama od 57.453.248,48 kuna, i to neprekidno od 1997. godine, imovinsko-pravnog kaosa sa svim nekretninama opterećenim hipotekama, ovrhama i fiducijama, izdvajanja najatraktivnijih nekretnina iz sastava Jadrana samo dan prije otvaranja stečaja...

Problem star 20 godina radi kojeg je Crikvenica, nekadašnja zvijezda hrvatskog turizma, „zapela“ u razvoju, riješen je prije godinu dana završetkom tog najvećeg stečajnog postupka trgovačkog društva u Republici Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

Prva godina poslovanja nakon stečajnog postupka za Jadran bila je uspješna i omogućila je ostvarenje i više od zacrtanih planova kompanije. Iako je stečajnim planom utvrđeno da se prethodna dugovanja trebaju namiriti u vremenu od pet godina, Uprava poduzeća uspješnim poslovanjem uspjela je u godinu dana podmiriti gotovo 50 posto tražbina, ukupno više od 14 milijuna kuna. Vlasnički portfelj kompanije povećan je vraćanjem autokampa Selce i turističkog naselja Kačjak nakon „čišćenja“ više od 90% nekretnina koje su bile opterećene raznim ovrhama, hipotekama i fiducijama.

Posebnu pozornost Uprava Jadrana d.d. posvetila je socijalnom dijalogu i poboljšanju uvjeta za zaposlenike Jadran d.d. pa je tako potpisan novi Kolektivni ugovor sa predstavnicima Sindikata turizma i usluga Hrvatske te Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Prava zaposlenih u novom kolektivnom ugovoru jasno su definirana i povećana u odnosu na važeći granski kolektivni ugovor ugostiteljstva, a uvedene su i jubilarne nagrade. Usto, Jadran d.d. je u dogovoru s HZZO-om postigao dogovor o isplatni neuplaćenih doprinosa u razdoblju od 1995. do 2000. godine svim tadašnjim zaposlenicima.

Nakon okončanja stečajnog postupka započela su i veća ulaganja. Hotel Slaven prvi objekt iz sastava tvrtke koji je kompletnom obnovom podignuo kategoriju u posljednjih 26 godina. U uređenje hotela Slaven investirano je ukupno oko 6 milijuna kuna, a objekt izgrađen 1963. godine građevinski je potpuno obnovljen. Pokrenut je i investicijski ciklus od preko 20 milijuna kuna, a predviđa podizanje kategorije još četiri objekta, dok se u ostale objekte također vrši značajno ulaganje kako bi cjelokupna destinacija dobila na kvaliteti hotelskog i kamp smještaja.

„Iza nas je iznimno uspješna godina, no nećemo stati na tome. I ove godine nastavljamo s ulaganjima u objekte. U tijeku su radovi u auto kampu Selce na izgradnji novih parcela za mobilne kućice, ulaganja će se vršiti i u hotele Omorika, Kaštel i Varaždin. Zahvaljujući trudu svih zaposlenika uspjeli smo ne samo izaći iz
stečaja, već osigurati siguran posao za sve zaposlene i modernizaciju te vraćanje nekadašnjeg ugleda našoj kompaniji“, rekao je Dino Manestar, predsjednik Uprave crikveničkog Jadrana d.d.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram