Zatvori
Poslovni Puls
27/01/2015

S&P bacio ruske obveznice u smeće (junk)!

Standard & Poor's u ponedjeljak je snizio kreditni rejting Rusije na razinu smeća (junk). To je prvi put u više od deset godina da je ruski rejting spušten ispod investicijske razine, piše Wall Street Journal...

Rusija je jako ovisna o izvozu nafte čija se cijena obračunava u američkim dolarima, a suočava se sa sve jačim pritiskom američkih i europskih dužnosnika zbog Ukrajinske krize. U subotu su američki i europski lideri ponovo zaprijetili Moskvi novim sankcijama.

S&P snizio je ruski rekting s 'BBB-' na 'BB+' uz negativne izglede, što znači da bi rejting mogao i dalje padati.

Rublja, koja slabi zbog pada cijena nafte i geopolitičkih nemira u regiji, u ponedjeljak je pala na oko 68 rublji za dolar, dok je prije godinu dana za dolar trebalo dati oko 35 rublji.

Usprkos sniženom rejtingu, Rusija ostaje u investicijskom razredu na temelju pravila većine svjetskih rejting agencija. No, ako bi Fitch ili Moody's slijedili odluku S&P-a, Rusija bi prema kreditnom rejtingu postala nepodobna za ulaganja.

„Sniženje rejtinga je očekivano i odražava sinergijski učinak pada cijena nafte, sankcija i sukoba u Ukrajini, odnosno teškog geopolitičkog konflikta sa Zapadom koji ne polazuje znakove smirivanja. To će nastaviti pritiskati rusku bilancu i njenu ukupnu kreditnu sposobnost“, tumači analitičar Tim Ash iz Standard Banke, koji očekuje da će Fitch i Moody's ubrzo slijediti primjer S&P-a.

„Prognoze za rusko gospodarstvo su vrlo mračne. Nakon snažnog pada cijena nafte i valutne krize na sigurnom je putu u recesiju“, kaže Piotr Matys, analitičar Rabobanka.

Snižavanje rejting ispod investicijske razine potaknut će investitore na daljnju rasprodaju imovine u Rusije, što znali da će ruska središnja banka morati podržati rublju održavajući kamatnu stopu na 17 posto, a možda će morati i izravno intervenirati na deviznom tržištu.

Ako se odljev kapitala ubrza, i devizne rezerve će se ubrzano smanjivati, pa će vjerojatno ojačati špekulacije da bi Rusija mogla uvesti kontrolu kapitala“, upozorava Matys.

S&P prognozira da će rusko gospodarstvo od 2015. do 2018. rasti stopom od 0,5 posto godišnje, što je znatno ispod lanjske stope rasta od 2,4 posto. Ruska vlada planira pak u tom razdoblju prosječni godišnji deficit od 2,5 posto. Inflacija će, navodi S&P, porasti u 2015. iznad 10 posto.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram